Cześć. Byłbym wdzięczny za jakąś wskazówkę lub wytłumaczenie do zadań.
Mam zaznaczyć na płaszczyznie zespolonej rozwiązanie:
\(\displaystyle{ z = x + i * y
z^{3} = x^{3} + i^{3} * y ^{3} + 3 x^ {2} * i * y + 3 * y^{2} * i^{2} * x \Leftrightarrow
Im(z^{3}) = 3x^{2}y - y^{3}}\)
\(\displaystyle{ z^{2} = x^{2} - y^{2} + 2xyi \Leftrightarrow Re(z^{2}) = x^{2} - y^{2}}\)
Jak zaznaczyć na układzie Re(\(\displaystyle{ z^{3}}\) < Im\(\displaystyle{ z^{2}}\) ?
Liczby zespolone zaznacznie zbioru na plaszczyznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 2 razy
Liczby zespolone zaznacznie zbioru na plaszczyznie.
Ostatnio zmieniony 4 lut 2015, o 18:22 przez mdcbnmw2000, łącznie zmieniany 1 raz.