Równanie liniowe na płaszczyżnie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
daniel1302
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 23 paź 2008, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie liniowe na płaszczyżnie zespolonej

Post autor: daniel1302 »

Witam, mam takie równanie, i nie wiem jak się za nie zabrać:

\(\displaystyle{ (z + \overline{z}) + i(z - \overline{z}) = 2i +6 \\
z=a + ib, \overline{z} = a - bi \\
a + bi + a - bi + i(a + bi - a + bi) = 2i + 6 \\
2a + b \cdot i^{2} = 2i + 6 \\
2a - b = 2i + 6}\)


I dalej nie wiem co zrobić
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Równanie liniowe na płaszczyżnie zespolonej

Post autor: Medea 2 »

Równanie nie ma rozwiązań, bo po lewej stronie jest l. rzeczywista, a po prawej - nie.
ODPOWIEDZ