Interpretacja geometryczna, argument główny

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
pulikowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 17 gru 2014, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Interpretacja geometryczna, argument główny

Post autor: pulikowski »

Podać interpretację geometryczną zbioru:
\(\displaystyle{ A=(z \in \mathbb{C}: \frac{\pi}{3}<Arg(z) \le \frac{5\pi}{3})}\)
Argument główny to najmniejsza miara kąta między dodatnią osią rzeczywistych, a półprostą wychodzącą z początku układu współrzędnych. Nie wiem jak zaznaczyć kąt \(\displaystyle{ \frac{5\pi}{3}}\)
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Interpretacja geometryczna, argument główny

Post autor: SlotaWoj »

Ten Twój argument główny, to po prostu argument liczby zespolonej, drugi obok modułu parametr używany w jej postaci trygonometrycznej .

Jeżeli potrafisz zaznaczyć kąt \(\displaystyle{ \pi/3}\) , a pewnie też \(\displaystyle{ 2\pi/3}\), więc dlaczego z \(\displaystyle{ 5\pi/3}\) ma być problem.
pulikowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 17 gru 2014, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Interpretacja geometryczna, argument główny

Post autor: pulikowski »

Zaczynam rysować \(\displaystyle{ \frac{5\pi}{3}}\) w pierwszej ćwiartce i kończę w 4. Zaznaczam kąt wypukły. Nie wiem jak zaznaczyć część między \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) a \(\displaystyle{ \frac{5\pi}{3}}\)
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Interpretacja geometryczna, argument główny

Post autor: SlotaWoj »

Kąty zazwyczaj zaznacza się przy pomocy łuków o środku w wierzchołku kąta. Temu kątowi temu będzie odpowiadał łuk od \(\displaystyle{ \pi/3}\) do \(\displaystyle{ 5\pi/3}\) .
ODPOWIEDZ