Postać trygonometryczna liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 1 paź 2014, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Postać trygonometryczna liczby zespolonej
Witam mam rozwiązać \(\displaystyle{ ( \sqrt{3} + i)^{23}}\) chciałem zapytać czy wynik wychodzi \(\displaystyle{ 2^{22} \sqrt{3} - 2^{22} \cdot i}\)
Ostatnio zmieniony 1 lut 2015, o 21:43 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8587
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Postać trygonometryczna liczby zespolonej
\(\displaystyle{ ( \sqrt{3} + i)^{23}=\left[ 2\left( \cos \frac{ \pi }{6} +i \sin \frac{ \pi }{6} \right) \right] ^{23} =2 ^{23}\left( \cos \frac{ 23\pi }{6} +i \sin \frac{ 23\pi }{6} \right)
=2 ^{23}\left( \cos \frac{ -\pi }{6} +i \sin \frac{ -\pi }{6} \right) =2 ^{23}\left( \frac{ \sqrt{3} }{2}-i \frac{1}{2} \right)}\)
Jak widzisz wychodzi.
=2 ^{23}\left( \cos \frac{ -\pi }{6} +i \sin \frac{ -\pi }{6} \right) =2 ^{23}\left( \frac{ \sqrt{3} }{2}-i \frac{1}{2} \right)}\)
Jak widzisz wychodzi.