Wykaż, że...

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Ciastekv12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 31 sty 2015, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

Wykaż, że...

Post autor: Ciastekv12 »

Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ |z|=1 \hbox}\) to \(\displaystyle{ Re\frac{x+1}{x-1}=0}\)
Nie wiem jak to zacząć, więc potrzebuję pomocy.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Wykaż, że...

Post autor: SlotaWoj »

Chyba powinno być:
  • \(\displaystyle{ \Re\frac{z+1}{z-1}=0}\)
Podstaw \(\displaystyle{ z=a+bi}\) i wykonaj dzielenie ww. ułamka. Skoncentruj się na liczniku. Reszta sama wyjdzie.
Ciastekv12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 31 sty 2015, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

Wykaż, że...

Post autor: Ciastekv12 »

Ok, już wiem. Dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ