Geometryczne przedstawienie zbioru

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
rafcio_100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 1 kwie 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stasiówka
Podziękował: 23 razy

Geometryczne przedstawienie zbioru

Post autor: rafcio_100 »

\(\displaystyle{ A =\left\{ z \in \mathbb{C};arg(z^{6}) = \pi\right\}}\)
Zapisuję tak:
\(\displaystyle{ 6 \cdot arg (x+iy) = \pi}\)
\(\displaystyle{ arg (x+iy) = \frac{\pi}{6}}\)

A następnie rysuję półprostą o początku w punkcie (0,0), który nie należy do tej półprostej.
Czy to jest prawidłowe rozwiązanie?
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Geometryczne przedstawienie zbioru

Post autor: jutrvy »

Hint: Narysuj okrąg o środku w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\), wpisz w niego siedmiokąt foremny.
ODPOWIEDZ