\(\displaystyle{ z^{2} + (5-i)z +8-i = 0}\)
Czy mogę zrobić to tak, że 8-i przenoszę na drugą stronę a potem za z podstawiam x+iy?
Wychodzi mi coś takiego \(\displaystyle{ x^{2}+2xyi-i^{2}y^{2}+5iy-ix-i^{2}=-8+i}\)
Potem układ równań:
\(\displaystyle{ x^{2}-y^{2}+5x+y=-8}\)
\(\displaystyle{ 2xy+5y-x=1}\)
i nie wiem co z tym dalej zrobić?
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie
Ok, już rozumiem, a jak mam coś takiego \(\displaystyle{ (z^{2}+4)(z^{2}-2z+9-6i)=0}\)
to najpierw przyrównuję \(\displaystyle{ (z^{2}+4)}\) do 0 a potem z tego drugiego liczę deltę?
to najpierw przyrównuję \(\displaystyle{ (z^{2}+4)}\) do 0 a potem z tego drugiego liczę deltę?