działania są takie:
a) \(\displaystyle{ \frac{2-3i}{ 2e^{i2 \pi } }}\)
b) \(\displaystyle{ (3-4i)^{16}}\)
z a) to co mi wyszlo:
\(\displaystyle{ \frac{2-3i}{2} =1-1,5i}\) algebraiczna
\(\displaystyle{ \frac{6e ^{-i56} }{2e ^{i180} }= -1,678+2,487i}\) wykładniczo
gdyby ktoś mógł sprawdzić. Do b) nie wiem jak podejść co jak robić
przedstaw w postaci algebraicznej i wykladniczej
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 19 paź 2014, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bialystok
przedstaw w postaci algebraicznej i wykladniczej
Ostatnio zmieniony 27 sty 2015, o 07:23 przez krzysiokal, łącznie zmieniany 6 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1594
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
przedstaw w postaci algebraicznej i wykladniczej
zdecyduj się czy używasz \(\displaystyle{ i}\) czy \(\displaystyle{ j}\) (polecam \(\displaystyle{ i}\))
co do b) to wzory de Moivre'a znasz?
-- 26 sty 2015, o 21:44 --
a co do a) algebraiczna dobrze, wykładniczej w ogóle nie ma a trygonometryczna, którą podajesz niepotrzebnie jest zła
co do b) to wzory de Moivre'a znasz?
-- 26 sty 2015, o 21:44 --
a co do a) algebraiczna dobrze, wykładniczej w ogóle nie ma a trygonometryczna, którą podajesz niepotrzebnie jest zła
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
przedstaw w postaci algebraicznej i wykladniczej
a no przeciez ta sama liczba nie może być jednocześnie róna \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 1-1.5i}\)
b) postac trygonometryczna może sie przydać
b) postac trygonometryczna może sie przydać
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 19 paź 2014, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bialystok
przedstaw w postaci algebraicznej i wykladniczej
wzor de Moivre'a
FI-kąt
\(\displaystyle{ z^{n} = r^{n}(cosnFI+isinnFI)}\) i nie wiem jak przekształcać
FI-kąt
\(\displaystyle{ z^{n} = r^{n}(cosnFI+isinnFI)}\) i nie wiem jak przekształcać