Rownanie do rozwiazania-liczby zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 19 sty 2007, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 2 razy
Rownanie do rozwiazania-liczby zespolone
Witam
Moze ktos mi rozwiazac to rownanie:
\(\displaystyle{ z^{6}-2z^{3}+4=0}\)
Podstawiam \(\displaystyle{ z^{3}=x}\) wychodza mi dwa pierwsiastki \(\displaystyle{ 1+i\sqrt{2x}}\) i \(\displaystyle{ 1-i\sqrt{2x}}\) i co dalej?? Podstawilem spowrotem do tego \(\displaystyle{ z^{3}=x}\) i jak sprawic zeby wyszlo 6 pierwiastkow??
Moze ktos mi rozwiazac to rownanie:
\(\displaystyle{ z^{6}-2z^{3}+4=0}\)
Podstawiam \(\displaystyle{ z^{3}=x}\) wychodza mi dwa pierwsiastki \(\displaystyle{ 1+i\sqrt{2x}}\) i \(\displaystyle{ 1-i\sqrt{2x}}\) i co dalej?? Podstawilem spowrotem do tego \(\displaystyle{ z^{3}=x}\) i jak sprawic zeby wyszlo 6 pierwiastkow??
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Rownanie do rozwiazania-liczby zespolone
\(\displaystyle{ (z^3 -1)^2= -3}\),
tj
\(\displaystyle{ z^3 -1= \sqrt{3}i}\),
lub
\(\displaystyle{ z^3 -1= -\sqrt{3}i}\),
etc,.
tj
\(\displaystyle{ z^3 -1= \sqrt{3}i}\),
lub
\(\displaystyle{ z^3 -1= -\sqrt{3}i}\),
etc,.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Rownanie do rozwiazania-liczby zespolone
mol_ksiazkowy zwinął lewą stronę równania, a potem po prostu spierwiastkował obustronnie
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 19 sty 2007, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 2 razy
Rownanie do rozwiazania-liczby zespolone
Ok dzieki
Zeby nie zakladac nowego tematu to mam jeszcze jedno rownanie
\(\displaystyle{ z^{6}-\frac{(-1+i\sqrt{3})^{2}(i-\sqrt{3})^{3}}{(\frac{\sqrt{2}}{4}+i\frac{\sqrt{2}}{4})^{4}}=0}\)
Moze trzeba tu to wszystko co jest do potegi zapisac pokolei w postaci trygonometrycznej i pozniej podniesc do potegi i pozniej mnozyc i dzielic??!! Czy jest jakis inny sposob na takie rzeczy.
Przy okazji mam jeszcze jedna rzecz w sumie to dwie:) Znalez pierwiastki rzeczywiste w zbiorze liczb zespolonych
\(\displaystyle{ w(x)=z^{3}-z+24}\)
\(\displaystyle{ w(x)=z^{4}-2z^{2}+3z-2}\)
Sorki ze tak mecze ale egzamin z matmy mi sie zbliza...
Zeby nie zakladac nowego tematu to mam jeszcze jedno rownanie
\(\displaystyle{ z^{6}-\frac{(-1+i\sqrt{3})^{2}(i-\sqrt{3})^{3}}{(\frac{\sqrt{2}}{4}+i\frac{\sqrt{2}}{4})^{4}}=0}\)
Moze trzeba tu to wszystko co jest do potegi zapisac pokolei w postaci trygonometrycznej i pozniej podniesc do potegi i pozniej mnozyc i dzielic??!! Czy jest jakis inny sposob na takie rzeczy.
Przy okazji mam jeszcze jedna rzecz w sumie to dwie:) Znalez pierwiastki rzeczywiste w zbiorze liczb zespolonych
\(\displaystyle{ w(x)=z^{3}-z+24}\)
\(\displaystyle{ w(x)=z^{4}-2z^{2}+3z-2}\)
Sorki ze tak mecze ale egzamin z matmy mi sie zbliza...
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 9 maja 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Edynburg
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 15 razy
Rownanie do rozwiazania-liczby zespolone
1)
\(\displaystyle{ z=(\frac{(2(cis\frac{2\pi}{3}))^{2}(2(cis\frac{5\pi}{6}))^{3}}{(\frac{1}{2}(cis\frac{\pi}{4}))^{4}})^{\frac{1}{6}}}\)=\(\displaystyle{ (\frac{4cis(\frac{4\pi+6k\pi}{3})8cis(\frac{15\pi+12k\pi}{6})}{\frac{1}{16}cis(\pi+2k\pi)})^{\frac{1}{6}}\)=\(\displaystyle{ (512cis(\frac{17\pi}{6}+2k\pi))^{\frac{1}{6}}=512^{\frac{1}{6}}cis(\frac{17\pi+12k\pi}{36})}\)
Podstawiamy odpowiednio k{0;1;2;3;4;5} by uzyskać szukane wartości.
2)
\(\displaystyle{ z^{3}-z+24=(z+3)(z^{2}-3z+8)}\)
\(\displaystyle{ z^{4}-2z^{2}+3z-2=(z+2)(z-1)(z^{2}+az+b)=(z^{2}+z-2)(z^{2}+az+b)}\)
Przyrównując współczynniki:
a+1=0; b+a-2=-2; b-2a=3;-2b=-2 -> b=1 & a=-1
Rzeczywiste pierwiastki znalazłem w kalkulatorze; ale można skorzystać z tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu albo zauważyć.
\(\displaystyle{ z=(\frac{(2(cis\frac{2\pi}{3}))^{2}(2(cis\frac{5\pi}{6}))^{3}}{(\frac{1}{2}(cis\frac{\pi}{4}))^{4}})^{\frac{1}{6}}}\)=\(\displaystyle{ (\frac{4cis(\frac{4\pi+6k\pi}{3})8cis(\frac{15\pi+12k\pi}{6})}{\frac{1}{16}cis(\pi+2k\pi)})^{\frac{1}{6}}\)=\(\displaystyle{ (512cis(\frac{17\pi}{6}+2k\pi))^{\frac{1}{6}}=512^{\frac{1}{6}}cis(\frac{17\pi+12k\pi}{36})}\)
Podstawiamy odpowiednio k{0;1;2;3;4;5} by uzyskać szukane wartości.
2)
\(\displaystyle{ z^{3}-z+24=(z+3)(z^{2}-3z+8)}\)
\(\displaystyle{ z^{4}-2z^{2}+3z-2=(z+2)(z-1)(z^{2}+az+b)=(z^{2}+z-2)(z^{2}+az+b)}\)
Przyrównując współczynniki:
a+1=0; b+a-2=-2; b-2a=3;-2b=-2 -> b=1 & a=-1
Rzeczywiste pierwiastki znalazłem w kalkulatorze; ale można skorzystać z tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu albo zauważyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 19 sty 2007, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 2 razy
Rownanie do rozwiazania-liczby zespolone
Mozesz mi napisac skad w pierwszym przykladzie wzielo sie to 6kII 12kII i 2kII ?? Jakos nie czaje tego :/
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 9 maja 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Edynburg
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 15 razy
Rownanie do rozwiazania-liczby zespolone
Takie równanie ma sześć pierwiastków, żeby je otrzymać, trzeba zamienić nasze cisy w równaniu na: \(\displaystyle{ cis\alpha=\cis\alpha+2k\pi}\). To jest tak samo jak rozwiązywanie równań trygonometrycznych. Możesz sobie napisać \(\displaystyle{ (\cos(\alpha+2k\pi)+i\sin(\alpha+2k\pi))^{\frac{1}{2}}=\cos(\frac{\alpha+2k\pi}{2})+i\sin(\frac{\alpha+2k\pi}{2}).}\)
I potem jak już wszystko masz w najprostszej postaci, którą podnosisz do potęgi \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) to tam z tego \(\displaystyle{ 2k\pi}\) robi się inna postać i wyniki są identyczne ale np. dla k=0 i k=6; a różne dla k z przedziału {0;1;2;3;4;5}. I wtedy otrzymujesz wszystkie pierwiastki, które zapisane na wykresie Arganda są od siebie oddalone w tym przypadku o \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{6}=\frac{\pi}{3}}\).
A własności cisa masz w podpisie moim, ale to chyba każdy wie.
I potem jak już wszystko masz w najprostszej postaci, którą podnosisz do potęgi \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) to tam z tego \(\displaystyle{ 2k\pi}\) robi się inna postać i wyniki są identyczne ale np. dla k=0 i k=6; a różne dla k z przedziału {0;1;2;3;4;5}. I wtedy otrzymujesz wszystkie pierwiastki, które zapisane na wykresie Arganda są od siebie oddalone w tym przypadku o \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{6}=\frac{\pi}{3}}\).
A własności cisa masz w podpisie moim, ale to chyba każdy wie.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Rownanie do rozwiazania-liczby zespolone
Ciekawy ten zapis z cisem, tylko że pierwszy raz się z nim spotykam. I muszę powiedzieć, że chyba dlatego, że jakoś jestem tradycjonalistą i wyznawcą zasady brzytwy Ockhama ; )
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Rownanie do rozwiazania-liczby zespolone
Hmm, ale ta funkcja Taxus_baccata(alfa) to sie oznacza po prostu \(\displaystyle{ e^{i\alpha}}\)