Część rzeczywista, urojona i moduł z liczby

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
krupowies2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 7 gru 2014, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 2 razy

Część rzeczywista, urojona i moduł z liczby

Post autor: krupowies2 »

Jaka jest część rzeczywista \(\displaystyle{ Re( n^{z})}\) oraz \(\displaystyle{ Im( n^{z})}\), oraz moduł
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Część rzeczywista, urojona i moduł z liczby

Post autor: kropka+ »

\(\displaystyle{ z=a+bi \Rightarrow n ^{z}=e ^{z\ln n}=e ^{a\ln n+ib\ln n}=n ^{a}\left( \cos( b\ln n)+i\sin (b\ln n)\right)}\)
ODPOWIEDZ