Mam do policzenia potęgę \(\displaystyle{ z^{17}}\) z tych dwóch liczb:
a)\(\displaystyle{ z= \left( \cos \frac{5}{6} \pi \right) + \left( \ i \sin \frac{5}{6} \pi \right)}\)
\(\displaystyle{ z=-\sqrt{3+i}}\)
b) \(\displaystyle{ z= \left( \cos \frac{11}{6} \pi \right) + \left( \ i \sin \frac{11}{6} \pi \right)}\)
\(\displaystyle{ z=\sqrt{3-i}}\)
Potęga z17
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 10 sty 2015, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
Potęga z17
Ostatnio zmieniony 13 sty 2015, o 21:41 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 10 sty 2015, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
Potęga z17
Nie mogę się tego doliczyć..
\(\displaystyle{ m=2}\) dla jednego i drugiego wyrażenia moduł to dwa
\(\displaystyle{ m=2}\) dla jednego i drugiego wyrażenia moduł to dwa