Liczby zespolone i jednostka "i"
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 7 wrz 2013, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 14 razy
Liczby zespolone i jednostka "i"
Witam.
Wiadomo, że liczbę zespoloną można przedstawić w postaci:
\(\displaystyle{ z = x + yi}\)
gdzie \(\displaystyle{ x}\) jest częścią rzeczywistą, a \(\displaystyle{ y}\) - częścią urojoną.
Chciałbym zapytać, dlaczego częścią urojoną nie jest \(\displaystyle{ yi}\) i do wzoru na moduł:
\(\displaystyle{ \left| z\right| = \sqrt{x^2 + y^2}}\) nie podstawiam za \(\displaystyle{ y^2}\) wartości\(\displaystyle{ (yi)^2}\) ? Albo np. przy dodawaniu / odejmowaniu / mnożeniu czy dzieleniu liczb zespolonych uwzględniam jednostkę i" - dlaczego wtedy tego "i" nie mogę pominąć, aby moje działania były takie:
\(\displaystyle{ z_1\cdot z_2 = x_1\cdot x_2 + y_1\cdot y_2}\) ?
Wiadomo, że liczbę zespoloną można przedstawić w postaci:
\(\displaystyle{ z = x + yi}\)
gdzie \(\displaystyle{ x}\) jest częścią rzeczywistą, a \(\displaystyle{ y}\) - częścią urojoną.
Chciałbym zapytać, dlaczego częścią urojoną nie jest \(\displaystyle{ yi}\) i do wzoru na moduł:
\(\displaystyle{ \left| z\right| = \sqrt{x^2 + y^2}}\) nie podstawiam za \(\displaystyle{ y^2}\) wartości\(\displaystyle{ (yi)^2}\) ? Albo np. przy dodawaniu / odejmowaniu / mnożeniu czy dzieleniu liczb zespolonych uwzględniam jednostkę i" - dlaczego wtedy tego "i" nie mogę pominąć, aby moje działania były takie:
\(\displaystyle{ z_1\cdot z_2 = x_1\cdot x_2 + y_1\cdot y_2}\) ?
Ostatnio zmieniony 10 sty 2015, o 21:18 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 481
- Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sucha/Wrocław
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 62 razy
Liczby zespolone i jednostka "i"
Najprostsza odpowiedź jest taka, że nie możesz pominąć bo tak są zdefiniowane działania na liczbach zespolonych.
Co do dodawania możemy sobie wyobrazić, że liczba zespolona to jest para liczb rzeczywistych, dlatego z jednostką urojoną "nic nie robimy", bo sumujemy po prostu odpowiednie elementy tej pary.
Co do dodawania możemy sobie wyobrazić, że liczba zespolona to jest para liczb rzeczywistych, dlatego z jednostką urojoną "nic nie robimy", bo sumujemy po prostu odpowiednie elementy tej pary.
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 7 wrz 2013, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 14 razy
Liczby zespolone i jednostka "i"
Ale skąd ja mam wiedzieć, kiedy powinienem dopisać "i" i uwzględniać to w obliczeniach ("i" do kwadratu daje -1), a kiedy mogę pominąć tę jednostkę?
-
- Użytkownik
- Posty: 481
- Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sucha/Wrocław
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 62 razy
Liczby zespolone i jednostka "i"
Liczysz po prostu tak jakby to były normalne liczby.
Przykładowo \(\displaystyle{ (a+bi) \cdot (c+di) = ac + adi + bci + bd \cdot i^2 = (ac-bd) + i \cdot (ad+bc)}\).
To nie jest coś co trzeba zapamiętać, traktuj to po prostu jak liczbę \(\displaystyle{ 3}\) czy \(\displaystyle{ 5}\).
Przykładowo \(\displaystyle{ (a+bi) \cdot (c+di) = ac + adi + bci + bd \cdot i^2 = (ac-bd) + i \cdot (ad+bc)}\).
To nie jest coś co trzeba zapamiętać, traktuj to po prostu jak liczbę \(\displaystyle{ 3}\) czy \(\displaystyle{ 5}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 7 wrz 2013, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 14 razy
Liczby zespolone i jednostka "i"
Czyli można powiedzieć, że w takim działaniu:
\(\displaystyle{ \left| z\right|i + Re(z) + Im(z) = 2i}\)
modułowi liczby zespolonej, który z natury jest liczbą rzeczywistą (bez części urojonej), nadaję cechę urojenia (przez to "i"), przez co przestaje być liczbą rzeczywistą, a jest częścią urojoną liczby zespolonej? Podobnie w przypadku \(\displaystyle{ Im(z)}\) - część urojoną liczby zespolonej urealniam, przez co jest teraz częścią rzeczywistą (bo nie ma już "i" i mogę ją dodać do normalnych liczb rzeczywistych w działaniu)?
\(\displaystyle{ \left| z\right|i + Re(z) + Im(z) = 2i}\)
modułowi liczby zespolonej, który z natury jest liczbą rzeczywistą (bez części urojonej), nadaję cechę urojenia (przez to "i"), przez co przestaje być liczbą rzeczywistą, a jest częścią urojoną liczby zespolonej? Podobnie w przypadku \(\displaystyle{ Im(z)}\) - część urojoną liczby zespolonej urealniam, przez co jest teraz częścią rzeczywistą (bo nie ma już "i" i mogę ją dodać do normalnych liczb rzeczywistych w działaniu)?
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 7 wrz 2013, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 14 razy
Liczby zespolone i jednostka "i"
Czyli prawdą jest, że \(\displaystyle{ (Im(z)*i + Re(z)) = z = x + yi}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 7 wrz 2013, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 14 razy
Liczby zespolone i jednostka "i"
Czyli tak naprawdę \(\displaystyle{ Im(z)}\) oznacza obliczenie modułu liczby zespolonej, w której część rzeczywista zostaje wyzerowana i \(\displaystyle{ Re(z) = 0}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 481
- Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sucha/Wrocław
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 62 razy
Liczby zespolone i jednostka "i"
Strasznie komplikujesz sobie życie.
\(\displaystyle{ Im(z)}\) to część urojona liczby zespolonej \(\displaystyle{ z}\), a moduł \(\displaystyle{ z}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{ Im(z)^2 + Re(z)^2 }}\) - wynika to z twierdzenia Pitagorasa - narysuj sobie.
\(\displaystyle{ Im(z)}\) to część urojona liczby zespolonej \(\displaystyle{ z}\), a moduł \(\displaystyle{ z}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{ Im(z)^2 + Re(z)^2 }}\) - wynika to z twierdzenia Pitagorasa - narysuj sobie.