\(\displaystyle{ \sqrt[3]{1+i\sqrt{3}}}\)
Czy \(\displaystyle{ 1+\sqrt{3}}\) można zapisac w postaci\(\displaystyle{ 2(\frac{1}{2}+\frac{\sqrt{3}}{2})}\)a pote tą dwójkę "bezkarnie" wyrzucic?
wyznacz wszystkie wartości podanego pierwiastka
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 9 maja 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Edynburg
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 15 razy
wyznacz wszystkie wartości podanego pierwiastka
Nie możesz.
\(\displaystyle{ (1+i3^{0.5})^{\frac{1}{3}}=2^{\frac{1}{3}}(cis(\frac{\pi}{3}+2k\pi))^{\frac{1}{3}}=2^{\frac{1}{3}}cis(\frac{\pi}{9}+\frac{2k\pi}{3})}\)
Wstawiamy odpowiednio k=0,1,2, aby otrzymac trzy pierwiastki.
Oczywiście \(\displaystyle{ cis(\alpha)=\cos\alpha+i\sin\alpha}\).
\(\displaystyle{ (1+i3^{0.5})^{\frac{1}{3}}=2^{\frac{1}{3}}(cis(\frac{\pi}{3}+2k\pi))^{\frac{1}{3}}=2^{\frac{1}{3}}cis(\frac{\pi}{9}+\frac{2k\pi}{3})}\)
Wstawiamy odpowiednio k=0,1,2, aby otrzymac trzy pierwiastki.
Oczywiście \(\displaystyle{ cis(\alpha)=\cos\alpha+i\sin\alpha}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 180
- Rejestracja: 25 gru 2006, o 13:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 100 razy
wyznacz wszystkie wartości podanego pierwiastka
A skąd wiedziałes ze nalezy podstawic kąt 60 stopni???
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 9 maja 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Edynburg
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 15 razy
wyznacz wszystkie wartości podanego pierwiastka
\(\displaystyle{ 2(\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2})=2(\cos(\frac{\pi}{3})+i\sin\frac{\pi}{3})=2cis(\frac{\pi}{3})=2cis(\frac{\pi}{3}+2k\pi)}\), gdzie k należy do całkowitych.
-
- Użytkownik
- Posty: 180
- Rejestracja: 25 gru 2006, o 13:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 100 razy
wyznacz wszystkie wartości podanego pierwiastka
serdeczne dzięki
[ Dodano: 4 Czerwica 2007, 21:24 ]
A czy wynik można zostawić np. w postaci: \(\displaystyle{ \sqrt[3]{2}(cos\frac{\Pi}{9}+isin\frac{\Pi}{9})}\)
Czy trzeba to jakoś przekształcić???
[ Dodano: 4 Czerwica 2007, 21:24 ]
A czy wynik można zostawić np. w postaci: \(\displaystyle{ \sqrt[3]{2}(cos\frac{\Pi}{9}+isin\frac{\Pi}{9})}\)
Czy trzeba to jakoś przekształcić???
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 9 maja 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Edynburg
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 15 razy
wyznacz wszystkie wartości podanego pierwiastka
Można rozwiązanie zostawić w postaci trygonometrycznej, ale nie możesz zapomnieć o trzech pierwiastkach (k=0,1,2).