Udowodnić równość

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
nuti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 26 lis 2006, o 16:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Udowodnić równość

Post autor: nuti »

Błagam o pomoc, bo totalnie nie mam pojęcia, jak to policzyć

\(\displaystyle{ 2|z_{1}|+2|z_{2}|=|z_{1}+z_{2}-2\sqrt{z_{1}z_{2}}|+|z_{1}+z_{2}+2\sqrt{z_{1}z_{2}}|}\)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Udowodnić równość

Post autor: Rogal »

Podpowiem tylko, że \(\displaystyle{ z_{1} + z_{2} 2\sqrt{z_{1}z_{2}} = (\sqrt{z_{1}} \sqrt{z_{2}})^{2}}\)

+/- w LaTeX-u ; luka52
Ostatnio zmieniony 4 cze 2007, o 18:24 przez Rogal, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ