obliczanie wartości i na kalkulatorze casio fx-570es
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 2 sty 2015, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 1 raz
obliczanie wartości i na kalkulatorze casio fx-570es
Witam, mam pytanie czy istnieje możliwość obliczenia wartości liczby i na kalkulatorze ? Chodzi mi o obliczenia typu \(\displaystyle{ i ^{6}}\) ,\(\displaystyle{ i ^{124}}\) itp. Niestety przy tego typu obliczeniach występuje błąd. Mogę jedynie policzyć \(\displaystyle{ i ^{2}}\) oraz \(\displaystyle{ i ^{3}}\). Czy ktoś wie jak to szybko obliczyć na kalkulatorze
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
obliczanie wartości i na kalkulatorze casio fx-570es
\(\displaystyle{ i^6=i^2=-1\\
\\
i^{124}=i^0=1\\
\\
i^{n}=i^{(n\mod 4)}}\)
Szybciej bez kalkulatora to można policzyć. Ale leniwemu nie przetłumaczysz.
Twój kalkulator może nie trawić wyższych potęg, gdyż powszechnie wiadomo, że \(\displaystyle{ i^4=1}\), więc wystarczy znaleźć resztę z dzielenia wykładnika przez \(\displaystyle{ 4}\) i do tej reszty podnieść \(\displaystyle{ i}\).
\\
i^{124}=i^0=1\\
\\
i^{n}=i^{(n\mod 4)}}\)
Szybciej bez kalkulatora to można policzyć. Ale leniwemu nie przetłumaczysz.
Twój kalkulator może nie trawić wyższych potęg, gdyż powszechnie wiadomo, że \(\displaystyle{ i^4=1}\), więc wystarczy znaleźć resztę z dzielenia wykładnika przez \(\displaystyle{ 4}\) i do tej reszty podnieść \(\displaystyle{ i}\).