pierwiastek z liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
borzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 25 mar 2014, o 21:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wszędzie
Podziękował: 1 raz

pierwiastek z liczby zespolonej

Post autor: borzi »

Czy mógłby mi ktoś to rozwiązać?

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{1+\sqrt{3}+(1-\sqrt{3})i}{1-i}}}\)

Proszę
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1594
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

pierwiastek z liczby zespolonej

Post autor: Gouranga »

podziel to co pod pierwiastkiem, potem postać trygonometryczna i wzór de Moivre'a
Awatar użytkownika
rafaluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 10 razy

pierwiastek z liczby zespolonej

Post autor: rafaluk »

Licznik:

\(\displaystyle{ 1+\sqrt3+(1-\sqrt3)i=i+1+\sqrt3 (1-i)=i+(-i^2)+\sqrt3 (1-i)=i(1-i)+\sqrt3 (1-i)=(1-i)(i+\sqrt3)}\)
borzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 25 mar 2014, o 21:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wszędzie
Podziękował: 1 raz

pierwiastek z liczby zespolonej

Post autor: borzi »

Bardzo, bardzo dziękuję! Nigdy bym sama na to nie wpadła
ODPOWIEDZ