Interpretacja geometryczna modułu liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 15 sty 2014, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 41 razy
Interpretacja geometryczna modułu liczby zespolonej
Witam!
Jak większość tu obecnych mam problem z zadaniem, od pewnego momentu nie wiem co robić dalej
Korzystając z interpretacji geometrycznej modułu różnicy liczb zespolonych wyznaczyć i narysować zbiór
\(\displaystyle{ \left| \frac{z-3i}{z}\right| > 1}\)
Zakładam z różne od zera
\(\displaystyle{ \left| \frac{z-3i}{z} \right| > 1 \\
\left| z-3i\right| > \left| z\right|}\)
I dalej nie bardzo wiem co zrobić
Idąc po omacku:
\(\displaystyle{ \left| z-3i\right| > \left| z\right| \\
\left| z-3i\right| > z \vee \left| z-3i\right| < -z \\
z-3i > z \vee -z+3i < -z \vee z-3i < -z \vee -z +3i > z \\
-3i<-2z \vee 3i > 2z \\
z < \frac{3i}{2}}\)
Proszę o jakieś wskazówki albo wskazanie ścieżki
Pozdrawiam!
Jak większość tu obecnych mam problem z zadaniem, od pewnego momentu nie wiem co robić dalej
Korzystając z interpretacji geometrycznej modułu różnicy liczb zespolonych wyznaczyć i narysować zbiór
\(\displaystyle{ \left| \frac{z-3i}{z}\right| > 1}\)
Zakładam z różne od zera
\(\displaystyle{ \left| \frac{z-3i}{z} \right| > 1 \\
\left| z-3i\right| > \left| z\right|}\)
I dalej nie bardzo wiem co zrobić
Idąc po omacku:
\(\displaystyle{ \left| z-3i\right| > \left| z\right| \\
\left| z-3i\right| > z \vee \left| z-3i\right| < -z \\
z-3i > z \vee -z+3i < -z \vee z-3i < -z \vee -z +3i > z \\
-3i<-2z \vee 3i > 2z \\
z < \frac{3i}{2}}\)
Proszę o jakieś wskazówki albo wskazanie ścieżki
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 12 gru 2014, o 22:23 przez Fidor, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Interpretacja geometryczna modułu liczby zespolonej
Straszny strach... nie da się porównywać liczb zespolonych, a moduł to nie \(\displaystyle{ \pm z}\) jak w przypadku liczb rzeczywistych.
Spróbuj doprowadzić nierówność do postaci \(\displaystyle{ |z-a|>b}\).
A.. i popraw treść zadania: moduł musi się zamykać przez znakiem nierówności.
Spróbuj doprowadzić nierówność do postaci \(\displaystyle{ |z-a|>b}\).
A.. i popraw treść zadania: moduł musi się zamykać przez znakiem nierówności.
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 15 sty 2014, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 41 razy
Interpretacja geometryczna modułu liczby zespolonej
Już poprawione, latex sobie ze mnie zażartował
Faktycznie, o module sobie doczytałem
Jedyne co przychodzi mi do głowy to \(\displaystyle{ \left| z -3i\right| > \sqrt{a ^{2} +b ^{2} }}\)
To wciąż nie ma sensu, czy idę we właściwą stronę?
Faktycznie, o module sobie doczytałem
Jedyne co przychodzi mi do głowy to \(\displaystyle{ \left| z -3i\right| > \sqrt{a ^{2} +b ^{2} }}\)
To wciąż nie ma sensu, czy idę we właściwą stronę?
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Interpretacja geometryczna modułu liczby zespolonej
Wsk: pomnóż obie strony przez \(\displaystyle{ |z|}\). Co to jest \(\displaystyle{ |z-3i|}\) ? Co to jest \(\displaystyle{ |z|}\) ? Na te dwa pytania odpowiedz słowami.
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 15 sty 2014, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 41 razy
Interpretacja geometryczna modułu liczby zespolonej
\(\displaystyle{ \left| z\right|}\) to odległość liczby \(\displaystyle{ z}\) na płaszczyźnie zespolonej od środka układu współrzędnych
\(\displaystyle{ \left| z-3i\right|}\) to (chyba) odległość pomiędzy punktem przesuniętym o 3 jednostki w dół w stosunku do liczby \(\displaystyle{ z}\), a środkiem układu współrzędnych
\(\displaystyle{ \left| z-3i\right|}\) to (chyba) odległość pomiędzy punktem przesuniętym o 3 jednostki w dół w stosunku do liczby \(\displaystyle{ z}\), a środkiem układu współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 15 sty 2014, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 41 razy
Interpretacja geometryczna modułu liczby zespolonej
Zatem chodzi o odnalezienie liczby, której odległość od \(\displaystyle{ 3i}\) jest większa niż odległość od środka układu współrzędnych, tak?
Kolejna próba rozwiązania:
\(\displaystyle{ \left| z-3i\right| > \left| z\right| \\
\sqrt{a ^{2} + \left( b-3\right) ^{2} } > \sqrt{a ^{2} + b ^{2} } \\
\left|b ^{2} -6b + 9 \right| > b ^{2} \\
b < \frac{3}{2}}\)
Kolejna próba rozwiązania:
\(\displaystyle{ \left| z-3i\right| > \left| z\right| \\
\sqrt{a ^{2} + \left( b-3\right) ^{2} } > \sqrt{a ^{2} + b ^{2} } \\
\left|b ^{2} -6b + 9 \right| > b ^{2} \\
b < \frac{3}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Interpretacja geometryczna modułu liczby zespolonej
Dokłądnie tak. Tyle,że tu nic nie trzeba liczyć. Wystarczy sobie narysować tę plaszczyznę, znależć te punkty, oraz zbiór punktów, których odległośc od nich jest równa, ten zbiór dzieli płaszczyznę na dwie części - wskaż właściwą.
Oczywiście jest to symetralna odcinka. Twoje rozwiązanie analityczne jest OK, ale treść zadania wymaga popatrzenia na własności geometryczne płaszczyzny.
Oczywiście jest to symetralna odcinka. Twoje rozwiązanie analityczne jest OK, ale treść zadania wymaga popatrzenia na własności geometryczne płaszczyzny.