Jak ugryźć zadania ze zbiorami?
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 10 razy
Jak ugryźć zadania ze zbiorami?
Witam. Jak rozgryźć/zacząć rozwiązywanie takich przykładów:
1. \(\displaystyle{ \left\{ \sin \pi \cdot \left| z+2i\right| > 0\right\}}\)
2. \(\displaystyle{ \left\{ \pi < Arg( z^{3} ) < \frac{3}{2}\pi\right\}}\)
3. \(\displaystyle{ \left\{ Arg(iz^6)=\pi\right\}}\)
4. \(\displaystyle{ \left\{ \frac{\pi}{6} \le Arg \frac{z(1+i)}{-1+i} \le \frac{\pi}{3}\right\}}\)
5. \(\displaystyle{ \left\{ Im\left( z^2\right) \ge Re\left( z^2 - \overline{z}\right)\right\}}\)
Mam niestety ten problem, że patrzę na zadanie i nie wiem jak je zacząć. Jakieś podpowiedzi?
1. \(\displaystyle{ \left\{ \sin \pi \cdot \left| z+2i\right| > 0\right\}}\)
2. \(\displaystyle{ \left\{ \pi < Arg( z^{3} ) < \frac{3}{2}\pi\right\}}\)
3. \(\displaystyle{ \left\{ Arg(iz^6)=\pi\right\}}\)
4. \(\displaystyle{ \left\{ \frac{\pi}{6} \le Arg \frac{z(1+i)}{-1+i} \le \frac{\pi}{3}\right\}}\)
5. \(\displaystyle{ \left\{ Im\left( z^2\right) \ge Re\left( z^2 - \overline{z}\right)\right\}}\)
Mam niestety ten problem, że patrzę na zadanie i nie wiem jak je zacząć. Jakieś podpowiedzi?
Ostatnio zmieniony 10 gru 2014, o 17:20 przez yorgin, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Litości z tym sprzężeniem... Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Litości z tym sprzężeniem... Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 10 razy
Jak ugryźć zadania ze zbiorami?
Nawiasu jedynie nie ma, ale nie sądzę, aby miało to jakieś znaczenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 10 razy
Jak ugryźć zadania ze zbiorami?
Całkiem możliwe, że mam błąd w zeszycie, ale mam to rozpisane w następujący sposób:
\(\displaystyle{ sin\pi\left| z+2i\right| > 0}\)
\(\displaystyle{ 2k\pi < \pi\left| z+2i\right| <\pi + 2k\pi /:\pi}\)
\(\displaystyle{ sin\pi\left| z+2i\right| > 0}\)
\(\displaystyle{ 2k\pi < \pi\left| z+2i\right| <\pi + 2k\pi /:\pi}\)
Jak ugryźć zadania ze zbiorami?
No to musisz w odpowiednim miejscu nawias postawić i wtedy ma to sens
dalej \(\displaystyle{ z=a+bi}\) i rozpisujesz moduł
dalej \(\displaystyle{ z=a+bi}\) i rozpisujesz moduł
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 10 razy
Jak ugryźć zadania ze zbiorami?
\(\displaystyle{ \pi < 3arg(z)+2k\pi < \frac{3}{2}\pi}\)miodzio1988 pisze:zad 2 wlasnosci argumentu sie klaniają od razu
teraz za z podstawić x+iy?
btw. \(\displaystyle{ arg(2+2i)= \frac{\pi}{4}}\)
Jak do tego dojść?-- 12 gru 2014, o 00:16 --No i jeszcze coś. Jaka jest różnica w rozwiązaniu kiedy mamy w zbiorze:
1.\(\displaystyle{ Im}\)
2.\(\displaystyle{ Re}\)