Wzór Eulera

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
reaperek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 lis 2014, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Wzór Eulera

Post autor: reaperek »

\(\displaystyle{ z^{6} = (2+i)^{12}}\)
Mogłby ktoś podpowiedziec/wytłumaczyc jak rozwiazac ten przykład?
miodzio1988

Wzór Eulera

Post autor: miodzio1988 »

Na jedną stronę i wzor skroconego mnozenia sie klania
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Wzór Eulera

Post autor: kalwi »

\(\displaystyle{ z^6=\left( \left( 2+i\right)^2 \right) ^6=\left( 3+4i\right)^6}\)

Więc jeden pierwiastek od razu masz. Resztę można łatwo policzyć jeśli wyznaczysz pierwiastki szóstego stopnia z jedynki
ODPOWIEDZ