Zaznaczanie zbioru na płaszczyźnie i równanie z potęgą

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kitiko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 20 lut 2014, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Zaznaczanie zbioru na płaszczyźnie i równanie z potęgą

Post autor: kitiko »

Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór \(\displaystyle{ \left\{ z:2 \le \left| z-1-i\right| \le 3 \wedge Re(z) \ge 0\right\}}\). Czy to będzie coś takiego? Sorry za taki rysunek
AU
AU
43s5VB6.jpg (19.66 KiB) Przejrzano 51 razy
I jeszcze takie zadanie: oblicz \(\displaystyle{ z^{6}=2-2i}\). Nie mam zielonego pojęcia co robić po sprowadzeniu do \(\displaystyle{ r= \sqrt[12]{8} \wedge \alpha = \frac{ \frac{7}{4} \pi +2k \pi }{6}}\). Próbowałem dla k po kolei od 0 czyli:

dla k=0: \(\displaystyle{ z= \sqrt[12]{8} \left( \cos \frac{7}{24} \pi + i\sin \frac{7}{24} \pi \right)}\)
dla k=1: \(\displaystyle{ z= \sqrt[12]{8} \left( \cos \frac{15}{24} \pi + i\sin \frac{15}{24} \pi \right)}\)
dla k=2: \(\displaystyle{ z= \sqrt[12]{8} \left( \cos \frac{23}{24} \pi + i\sin \frac{23}{24} \pi \right)}\)

Potem wyniki się powtarzają, czy to rozwiązanie ma jakikolwiek sens?
Ostatnio zmieniony 9 gru 2014, o 18:55 przez kitiko, łącznie zmieniany 2 razy.
miodzio1988

Zaznaczanie zbioru na płaszczyźnie i równanie z potęgą

Post autor: miodzio1988 »

zgadza sie
kitiko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 20 lut 2014, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Zaznaczanie zbioru na płaszczyźnie i równanie z potęgą

Post autor: kitiko »

Nie chcę robić 150 tematów więc dodałem zadanie do 1 posta.
ODPOWIEDZ