Wykres zbioru l. zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
[arwena]
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 22 lis 2014, o 21:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Wykres zbioru l. zespolonych

Post autor: [arwena] »

Naszkicowac zbiór liczb zespolonych spełniajacych zwiazek
\(\displaystyle{ ||z| -6 +3i|=5}\)

podstawiałam \(\displaystyle{ x+iy}\) ale nie wychodzi
miodzio1988

Wykres zbioru l. zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

Pokaz gdzie sie gubisz
[arwena]
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 22 lis 2014, o 21:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Wykres zbioru l. zespolonych

Post autor: [arwena] »

\(\displaystyle{ x^{2} +y^{2}-12 \sqrt{ x^{2} + y^{2} } +40=0}\) i co teraz?
miodzio1988

Wykres zbioru l. zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ x^2+y^2=t^2}\) zrób podstawienie
[arwena]
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 22 lis 2014, o 21:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Wykres zbioru l. zespolonych

Post autor: [arwena] »

ale co mi to daje?
wyjdą pierwiastki zespolone :/
Ostatnio zmieniony 8 gru 2014, o 21:02 przez [arwena], łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Wykres zbioru l. zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

rownanie kwadratowe wtedy dostajesz przecież
[arwena]
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 22 lis 2014, o 21:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Wykres zbioru l. zespolonych

Post autor: [arwena] »

i wychodzi źle
bo ja mam \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2}=30-12i \sqrt{6}}\) jedno z równań

a powinna wyjśc suma dwóch okręgów o środku w punkcie \(\displaystyle{ z=0}\) takich że \(\displaystyle{ r=2}\) i \(\displaystyle{ r=10}\)
miodzio1988

Wykres zbioru l. zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

Nie wiem jak liczysz więc nie mogę zweryfikować twoich obliczen
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1594
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

Wykres zbioru l. zespolonych

Post autor: Gouranga »

[arwena] pisze:i wychodzi źle
bo ja mam \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2}=30-12i \sqrt{6}}\) jedno z równań

a powinna wyjśc suma dwóch okręgów o środku w punkcie \(\displaystyle{ z=0}\) takich że \(\displaystyle{ r=2}\) i \(\displaystyle{ r=10}\)
nie wiem skąd to wziąłeś
\(\displaystyle{ x^{2} +y^{2}-12 \sqrt{ x^{2} + y^{2} } +40=0\\
\left[x^2 + y^2 = t^2\right]\\
t^2 -12t + 40 = 0\\
\Delta = 144 - 160 = -16\\
\sqrt{\Delta} = 4i \vee -4i\\
t = \frac{12 \pm 4i}{2} = 6 \pm 2i\\
t^2 = 32 \pm 24i}\)
ODPOWIEDZ