Rownanie, co dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 5 gru 2014, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 6 razy
Rownanie, co dalej
\(\displaystyle{ z^{2} -(7+2i)z +13+i=0}\)
Delta mi wyszla \(\displaystyle{ 24i-7}\) i nie wiem co dalej z tym zrobic? Liczyc \(\displaystyle{ z_1}\) i \(\displaystyle{ z_2}\)? i co z tym \(\displaystyle{ i}\) jak zrobie z tego pierwiastek?
Delta mi wyszla \(\displaystyle{ 24i-7}\) i nie wiem co dalej z tym zrobic? Liczyc \(\displaystyle{ z_1}\) i \(\displaystyle{ z_2}\)? i co z tym \(\displaystyle{ i}\) jak zrobie z tego pierwiastek?
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 5 gru 2014, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 6 razy
Rownanie, co dalej
\(\displaystyle{ 24i-7=a ^{2} - b ^{2}}\) wyznaczylem \(\displaystyle{ a ^{2} = b ^{2} +24i -7}\) i po podstawieniu wszystko sie skraca
-
- Użytkownik
- Posty: 1565
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 243 razy
Rownanie, co dalej
\(\displaystyle{ z^{2} -(7+2i)z +13+i=0\\
\Delta = \left(-7-2i\right)^2 - 4\cdot 1 \cdot (13+i) = \\
49 + 28i -4 - 52 - 4i = \\
-7 + 24i}\)
do tego miejsca dobrze
potrzebujesz \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{-7+24i} = a + bi\\
-7 + 24i = (a+bi)^2}\)
licz dalej
\Delta = \left(-7-2i\right)^2 - 4\cdot 1 \cdot (13+i) = \\
49 + 28i -4 - 52 - 4i = \\
-7 + 24i}\)
do tego miejsca dobrze
potrzebujesz \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{-7+24i} = a + bi\\
-7 + 24i = (a+bi)^2}\)
licz dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 576
- Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
Rownanie, co dalej
\(\displaystyle{ 24i \neq 7}\).
\(\displaystyle{ i}\) to nie zmienna, a konkretna liczba. Rozpisz wszystko krok po kroku, to łatwiej będzie wyłapać błędy.
\(\displaystyle{ i}\) to nie zmienna, a konkretna liczba. Rozpisz wszystko krok po kroku, to łatwiej będzie wyłapać błędy.
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 5 gru 2014, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 6 razy
Rownanie, co dalej
i dalej mam \(\displaystyle{ 24i-7=a ^{2} +2iab-b ^{2}}\) moge z tego wyznaczyc ze \(\displaystyle{ a^{2}=b^{2}-2iab}\)??
-
- Użytkownik
- Posty: 1565
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 243 razy
Rownanie, co dalej
nie, możesz z tego wywnioskować, że
\(\displaystyle{ 24i - 7 = a^2 + 2abi - b^2\\
\begin{cases}
a^2 - b^2 = -7\\
2ab = 24\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 24i - 7 = a^2 + 2abi - b^2\\
\begin{cases}
a^2 - b^2 = -7\\
2ab = 24\end{cases}}\)