Witam, mam problem z rozwiązaniem zadania z etrapeza a mianowicie mam taki przykład:
\(\displaystyle{ |z-1| + \overline{z} = 3}\)
No i robię to tak:
\(\displaystyle{ z=x+iy}\)
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{x^{2} + y^{2}} \\
|z-1|= \sqrt{(x-1)^{2} + y^{2} } = 3 -x}\)
\(\displaystyle{ 3-x \ge 0}\) że \(\displaystyle{ x \le 3}\)
\(\displaystyle{ x^{2} -2x +1 + y^{2} =9-6x + x^{2}}\)
\(\displaystyle{ y=-3}\)
\(\displaystyle{ z= -\frac 34 -3i}\)
Natomiast w odpowiedzi \(\displaystyle{ z=2}\) bo męćzę się z tym juz godzinę
Równanie zespolone z modułem i sprzężeniem
Równanie zespolone z modułem i sprzężeniem
Ostatnio zmieniony 8 gru 2014, o 16:19 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - niepełne i nie zawsze poprawne użycie LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - niepełne i nie zawsze poprawne użycie LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1588
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Równanie zespolone z modułem i sprzężeniem
\(\displaystyle{ |z-1|= \sqrt{(x-1)^{2} + y^{2} } = 3 -x}\)
skąd wziąłeś \(\displaystyle{ 3-x}\)?
powinno być po prawej \(\displaystyle{ 3-\overline{z} = 3 - x + yi}\)
skąd wziąłeś \(\displaystyle{ 3-x}\)?
powinno być po prawej \(\displaystyle{ 3-\overline{z} = 3 - x + yi}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Równanie zespolone z modułem i sprzężeniem
Nie wiem, dlaczego autor tematu po równaiu o które pytałeś nadal ma niewiadomą ygrek.
\(\displaystyle{ y=0 \wedge \left| x-1\right| =3-x \Rightarrow y=0 \wedgex=2}\)
Edit:
Dzieki miodzio.
Tu w kodziebrakuje spacji w wyrazeniu
Spacja daje efekt jak w kolejnym poscie.
\(\displaystyle{ y=0 \wedge \left| x-1\right| =3-x \Rightarrow y=0 \wedgex=2}\)
Edit:
Dzieki miodzio.
Tu w kodzie
Kod: Zaznacz cały
[tex]y=0 wedge left| x-1
ight| =3-x Rightarrow y=0 wedgex=2[/tex]
Kod: Zaznacz cały
wedgex
Ostatnio zmieniony 9 gru 2014, o 16:14 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
Równanie zespolone z modułem i sprzężeniem
oczywiscie tak powinno byckerajs pisze:Nie wiem, dlaczego autor tematu po równaiu o które pytałeś nadal ma niewiadomą ygrek.
\(\displaystyle{ y=0 \wedge \left| x-1\right| =3-x \Rightarrow y=0 \wedge x=2}\)