Ile pierwiastków ma wielomian zespolony \(\displaystyle{ z^5- \frac{1}{4}=0}\)?
Dla potęgi parzystej, np. \(\displaystyle{ z^4- \frac{2}{5}=0}\) wiem, że jest 4.
Dla potęgi nieparzystej nie wiem jak policzyć.
Proszę o pomoc.
Pierwiastki wielomianu zespolonego
-
- Użytkownik
- Posty: 179
- Rejestracja: 8 sty 2012, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 3 razy
Pierwiastki wielomianu zespolonego
Ostatnio zmieniony 7 gru 2014, o 16:24 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówka w nazwie tematu.
Powód: Literówka w nazwie tematu.
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
Pierwiastki wielomianu zespolonego
Mówi o tym zasadnicze twierdzenie algebry.sympatia17 pisze:Ile pierwiastków ma wielomian zespolony \(\displaystyle{ z^5- \frac{1}{4}=0}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 179
- Rejestracja: 8 sty 2012, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 3 razy
Pierwiastki wielomianu zespolonego
ZASADNICZE TWIERDZENIE ALGEBRY
Każdy wielomian zespolony stopnia \(\displaystyle{ n \in N}\) ma dokładnie \(\displaystyle{ n}\) pierwiastków zespolonych (uwzględniając pierwiastki wielokrotne).
O to chodzi??
Czyli ten mój wielomian ma 5 pierwiastków, a dokładniej jeden 5-krotny? Przecież mogą być jeszcze rzeczywiste.
Przez 5-krotny pierwiastek rozumiem np. \(\displaystyle{ (z-a)^5=0}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\)-pieriwastek.
A nie coś takiego \(\displaystyle{ 4a^5- \frac{1}{4}=0}\)
Każdy wielomian zespolony stopnia \(\displaystyle{ n \in N}\) ma dokładnie \(\displaystyle{ n}\) pierwiastków zespolonych (uwzględniając pierwiastki wielokrotne).
O to chodzi??
Czyli ten mój wielomian ma 5 pierwiastków, a dokładniej jeden 5-krotny? Przecież mogą być jeszcze rzeczywiste.
Przez 5-krotny pierwiastek rozumiem np. \(\displaystyle{ (z-a)^5=0}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\)-pieriwastek.
A nie coś takiego \(\displaystyle{ 4a^5- \frac{1}{4}=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1591
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Pierwiastki wielomianu zespolonego
\(\displaystyle{ \RR = \left\{x: \quad x \in \CC \wedge \Im(x) = 0 \right\}}\)Przecież mogą być jeszcze rzeczywiste.
-
- Użytkownik
- Posty: 179
- Rejestracja: 8 sty 2012, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 3 razy