Mam zilustrować na płaszczyznie zbiór :
\(\displaystyle{ \Im (\bar{z}+2 - i)^{4} > 0}\)
Podstawiam sobie : \(\displaystyle{ (z) = x + i \cdot y}\)
Czyli do potęgi 4 muszę podnieść :
\(\displaystyle{ (\bar{x+2})+ i \cdot (-y-1)}\)
Jak to zrobić? Umiem podnieść w postaci trygonometrycznej do potegi liczbe zespolona w której nie ma żadnych niewiadomych ale jak zrobić to z wyrazeniem w którym są niewiadome?
Zilustrować na płaszczyznie zbiór
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 paź 2014, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Zilustrować na płaszczyznie zbiór
Cholera masakra ale nie ogarniam zagadnienia. Liczę sobie i wychodzi mi sprzeczność a jestem pewna że to przez mój błąd
Także po kolei postaram się rozpisać tutaj moje nieudolne rozumowanie :
\(\displaystyle{ w = \left( x + i \cdot y \right) ^{4}\\
\left| z\right| = \sqrt{2} \\
\phi = \frac{ \pi }{4} \\
= \sqrt{2} ^{4} \cdot \left( \cos \frac{ \pi \cdot 4 }{4} + i \cdot \sin \frac{ \pi \cdot 4 }{4} \right) = 4}\)
Img z 4 nie istnieje także reasumując nawet głupiego \(\displaystyle{ \omega^{4}}\) nie jestem w stanie narysowac
Czy mógłbyś mi to jakoś wytłumaczyć w prosty sposób?
Także po kolei postaram się rozpisać tutaj moje nieudolne rozumowanie :
\(\displaystyle{ w = \left( x + i \cdot y \right) ^{4}\\
\left| z\right| = \sqrt{2} \\
\phi = \frac{ \pi }{4} \\
= \sqrt{2} ^{4} \cdot \left( \cos \frac{ \pi \cdot 4 }{4} + i \cdot \sin \frac{ \pi \cdot 4 }{4} \right) = 4}\)
Img z 4 nie istnieje także reasumując nawet głupiego \(\displaystyle{ \omega^{4}}\) nie jestem w stanie narysowac
Czy mógłbyś mi to jakoś wytłumaczyć w prosty sposób?
Ostatnio zmieniony 7 gru 2014, o 01:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 paź 2014, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Zilustrować na płaszczyznie zbiór
Nad osią liczb rzeczywistych.
Ale dlaczego argument nie jest równy 0? Przecież argument to część urojona / część rzeczywista a częsc urojona to 0.
Ale dlaczego argument nie jest równy 0? Przecież argument to część urojona / część rzeczywista a częsc urojona to 0.