Zaznacz obszar na płaszczyznie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
zjm2014
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 paź 2014, o 21:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Zaznacz obszar na płaszczyznie

Post autor: zjm2014 »

Cześć.

Oto polecenie :
Zaznacz na plaszczyznie obszar : \(\displaystyle{ arg(z -3 + i ) = \frac{2 \pi }{3}}\)

Bardzo prosiłabym o wytłumaczenie schematu rozwiązywania takich równan/nierówności i zaznaczania rozwiązań na płaszczyznie zespolonej.

Próbując to rozwiązać za z przyjęłam \(\displaystyle{ z = x + y \cdot i}\) i przyrównałam kolejno :
\(\displaystyle{ \cos \phi}\) do \(\displaystyle{ \cos \frac{2 \pi }{3}}\)
\(\displaystyle{ \sin \phi}\) do \(\displaystyle{ \sin \frac{2 \pi }{3}}\)
Wyszło równanie :

\(\displaystyle{ y = - \sqrt{3} \cdot x - 3 \cdot \sqrt{3} - 1}\)

Nie wiem jak zaznaczyć tę prostą na płaszczyznie liczb zespolonych i ogólnie zapewne istnieje jakiś lepszy sposób na rozwiązywanie i zaznaczanie takich równań i nierównosci z Arg(....).

Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu tego, z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 6 gru 2014, o 21:41 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Zaznacz obszar na płaszczyznie

Post autor: Poszukujaca »

Tutaj jest ciekawy sposób rozwiązywania tego typu równań:
376340.htm#p5289082
ODPOWIEDZ