Pierwiastek liczby zespolonej - dwa sposoby
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 18 paź 2014, o 13:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 13 razy
Pierwiastek liczby zespolonej - dwa sposoby
Mam za zadanie znaleźć pierwiastki \(\displaystyle{ \sqrt[3]{8i}}\) dwoma sposobami. Jeden z nich to obliczanie ich z postaci trygonometrycznej, drugi to obliczenie \(\displaystyle{ z_{0}}\), a następnie każdy kolejny obliczamy wg zasady \(\displaystyle{ z_k=z_0 \cdot \varepsilon_k}\), gdzie \(\displaystyle{ \varepsilon_k=\sqrt[n]{1}, k=0, 1, \ldots, n-1.}\)
I chciałabym się skupić na tym drugim sposobie. Mam więc obliczone \(\displaystyle{ \sqrt[3]{1}=\left \{ {1, \frac{-1}{2} + \frac{\sqrt{3}}{2}, \frac{-1}{2} - \frac{\sqrt{3}}{2}\right \} .}\)
Dalej dla \(\displaystyle{ z=8i, \quad |z|=8, \quad \varphi=\frac{\pi}{2}}\)
Zatem \(\displaystyle{ z_0= \sqrt[3]{|8i|}\left( \cos\frac{\frac{\pi}{2}}{3} + i \sin\frac{\frac{\pi}{2}}{3} \right)=2 \left( \frac{\sqrt{3}}{2} + i \frac{1}{2}\right) = \sqrt{3} + i}\)
W zeszycie natomiast mam, że \(\displaystyle{ z_0=2i}\) i zupełnie nie rozumiem, skąd bierze się taki wynik. Czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie robię błąd?
I chciałabym się skupić na tym drugim sposobie. Mam więc obliczone \(\displaystyle{ \sqrt[3]{1}=\left \{ {1, \frac{-1}{2} + \frac{\sqrt{3}}{2}, \frac{-1}{2} - \frac{\sqrt{3}}{2}\right \} .}\)
Dalej dla \(\displaystyle{ z=8i, \quad |z|=8, \quad \varphi=\frac{\pi}{2}}\)
Zatem \(\displaystyle{ z_0= \sqrt[3]{|8i|}\left( \cos\frac{\frac{\pi}{2}}{3} + i \sin\frac{\frac{\pi}{2}}{3} \right)=2 \left( \frac{\sqrt{3}}{2} + i \frac{1}{2}\right) = \sqrt{3} + i}\)
W zeszycie natomiast mam, że \(\displaystyle{ z_0=2i}\) i zupełnie nie rozumiem, skąd bierze się taki wynik. Czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie robię błąd?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Pierwiastek liczby zespolonej - dwa sposoby
To jest dobrze policzone.ewciak pisze: Zatem \(\displaystyle{ z_0= \sqrt[3]{|8i|}\left( \cos\frac{\frac{\pi}{2}}{3} + i \sin\frac{\frac{\pi}{2}}{3} \right)=2 \left( \frac{\sqrt{3}}{2} + i \frac{1}{2}\right) = \sqrt{3} + i}\)
Hm... Nie dostałbyś punktów za taki zapis.kerajs pisze:Gdzieś zgubiony jest minus
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{8i}= \sqrt[3]{-8i^3}= \sqrt[3]{(-2i)^3} =-i2}\)
Pierwiastek liczby zespolonej - dwa sposoby
pierwiastek trzeciego stopnia z liczby zespolonej jest zbiorem
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Pierwiastek liczby zespolonej - dwa sposoby
I to ma być wyjaśnienie o co Ci chodzi ? Sarkazm lub kpina nic nie objaśnia.miodzio1988 pisze:i dalej zapisuj, ze zbior jest rowny liczbie
Proponuję wskazanie mi na cyferkach i znaczkach gdzie jest błąd.
Pierwiastek liczby zespolonej - dwa sposoby
Ok. czy taka równość jest prawdziwa:
\(\displaystyle{ 1=\{ 1,2,3 \}}\)
bo wlasnie to napisałeś.
I sorka, ale jeśli podstaw liczb zespolonych nie znasz/nie rozumiesz to wstrzymuj się z rozwiązywaniem zadań z tego działu, bo tylko bzdury piszesz wprowadzające ludzi w błąd
\(\displaystyle{ 1=\{ 1,2,3 \}}\)
bo wlasnie to napisałeś.
I sorka, ale jeśli podstaw liczb zespolonych nie znasz/nie rozumiesz to wstrzymuj się z rozwiązywaniem zadań z tego działu, bo tylko bzdury piszesz wprowadzające ludzi w błąd
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Pierwiastek liczby zespolonej - dwa sposoby
1. A niby gdzie coś takiego zapisałem?miodzio1988 pisze:Ok. czy taka równość jest prawdziwa:
\(\displaystyle{ 1=\{ 1,2,3 \}}\)
bo wlasnie to napisałeś.
2. Proponuję aby wyjaśnienie było na wyrażeniu z mojego postu, a nie na innym przykładzie.
Może czegoś się nauczę, gdy pokażesz mi te bzdury.miodzio1988 pisze: I sorka, ale jeśli podstaw liczb zespolonych nie znasz/nie rozumiesz to wstrzymuj się z rozwiązywaniem zadań z tego działu, bo tylko bzdury piszesz wprowadzające ludzi w błąd
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Pierwiastek liczby zespolonej - dwa sposoby
kerajs, sądzę, że chodzi o to:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{8i}=\left\{z \in \CC: z^{3}=8i\right\}}\)\(\displaystyle{ \sqrt[3]{8i}= \sqrt[3]{-8i^3}= \sqrt[3]{(-2i)^3} =-i2}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Pierwiastek liczby zespolonej - dwa sposoby
Wybacz Premislav, ale chciałbym aby to korepetytor miodzio1988 wyjasnił mi, co miał na myśli. Tym bardziej że nie robi tego w miły sposób.
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 36 razy
Pierwiastek liczby zespolonej - dwa sposoby
Po prostu są 3 liczby zespolone, które podniesione do 3 potęgi dają \(\displaystyle{ 8i}\), także przez \(\displaystyle{ \sqrt[3]{8i}}\) zwykle oznacza się ten zbiór 3 - elementowy (jednym z jego elementów jest \(\displaystyle{ -2i}\)).kerajs pisze:
Może czegoś się nauczę, gdy pokażesz mi te bzdury.miodzio1988 pisze: I sorka, ale jeśli podstaw liczb zespolonych nie znasz/nie rozumiesz to wstrzymuj się z rozwiązywaniem zadań z tego działu, bo tylko bzdury piszesz wprowadzające ludzi w błąd
Można zatem napisać
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{8i}=\{-2i, \ldots \}}\) albo
\(\displaystyle{ -2i \in \sqrt[3]{8i}}\) albo
\(\displaystyle{ (-2i)^3=8i}\)
ale nie \(\displaystyle{ \sqrt[3]{8i}=-2i}\)
Pierwiastek liczby zespolonej - dwa sposoby
Masz, już rozumiesz?Premislav pisze:kerajs, sądzę, że chodzi o to:\(\displaystyle{ \sqrt[3]{8i}=\left\{z \in \CC: z^{3}=8i\right\}}\)\(\displaystyle{ \sqrt[3]{8i}= \sqrt[3]{-8i^3}= \sqrt[3]{(-2i)^3} =-i2}\)
Przepraszam, że Ci sie zrobiło nieprzyjemnie