Cześć, mam taką liczbę zespoloną i muszę znaleźć jej pierwiastek 2 stopnia (czyli z tego co rozumiem dwa pierwiastki jako, że jest to zespolona?)
\(\displaystyle{ \sqrt{-8 -6i}}\)
Korzystam z wzoru De Moivre'a ale mam problem z kątem bo wychodzi mi \(\displaystyle{ \sin \alpha = -\frac{6}{10}}\) no i nie wiem jaki kąt wpisać do wzoru.
Chyba, że źle obliczam sinus to mnie poprawcie ;p albo jeżeli jest jakiś inny sposób na obliczenie tego kąta to też chętnie posłucham.
z góry dzięki
Pierwiastkowanie liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 gru 2014, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Pierwiastkowanie liczby zespolonej
Ostatnio zmieniony 5 gru 2014, o 20:33 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Pierwiastkowanie liczby zespolonej
\(\displaystyle{ \sqrt{-8 -6i}=a+bi}\)
I podnieś obie strony do kwadratu
I podnieś obie strony do kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 gru 2014, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Pierwiastkowanie liczby zespolonej
Rzeczywiście działa na tych "prostych" przykładach gdzie jest pierwiastek 2 stopnia maksymalnie.
Ale co jeśli trafi mi się na przykład 4 stopnia i nie będzie łatwego kąta? Czy się nie trafi?
dzięki jeszcze raz
Ale co jeśli trafi mi się na przykład 4 stopnia i nie będzie łatwego kąta? Czy się nie trafi?
dzięki jeszcze raz