wykazac tozsamosc
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 2 lis 2014, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
wykazac tozsamosc
Jak wykazac taka tozsamosc:
\(\displaystyle{ \left| 1+ z_{1} \overline{z_{2}} \right|^2+\left| z_{1}-z_{2} \right|^2 = (1+\left| z_{1}\right|^2)(1+\left| z_{2}\right|^2)}\) Glownie chodzi mi o ten pierwszy modul gdzie jest \(\displaystyle{ z_{1}\overline{z_{2}}}\)
\(\displaystyle{ \left| 1+ z_{1} \overline{z_{2}} \right|^2+\left| z_{1}-z_{2} \right|^2 = (1+\left| z_{1}\right|^2)(1+\left| z_{2}\right|^2)}\) Glownie chodzi mi o ten pierwszy modul gdzie jest \(\displaystyle{ z_{1}\overline{z_{2}}}\)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2014, o 16:26 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Sprzężenie to \overline{z}.
Powód: Sprzężenie to \overline{z}.
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
wykazac tozsamosc
\(\displaystyle{ \left| 1+ z_{1} \overline{z_{2}} \right|^2+\left| z_{1}-z_{2} \right|^2 =}\)
\(\displaystyle{ (1 + z_1\overline{z_2})(\overline{1 + z_1\overline{z_2}}) + (z_1 - z_2)(\overline{z_1 - z_2}) =}\)
\(\displaystyle{ = (1 + z_1\overline{z_2})(1 + \overline{z_1}z_2) + z_1\overline{z_1} - z_1\overline{z_2}- z_2\overline{z_1} + z_2\overline{z_2} =}\)
\(\displaystyle{ = 1 + \overline{z_1}z_2 + z_1\overline{z_2} + z_1\overline{z_1}z_2\overline{z_2} + z_1\overline{z_1} - z_1\overline{z_2}- z_2\overline{z_1} + z_2\overline{z_2} =}\)
\(\displaystyle{ = 1 + z_1\overline{z_1} + z_2\overline{z_2} + z_1\overline{z_1}z_2\overline{z_2} =}\)
\(\displaystyle{ = (1 + z_1\overline{z_1})(1 + z_2\overline{z_2}) = (1+\left| z_{1}\right|^2)(1+\left| z_{2}\right|^2)}\)
\(\displaystyle{ (1 + z_1\overline{z_2})(\overline{1 + z_1\overline{z_2}}) + (z_1 - z_2)(\overline{z_1 - z_2}) =}\)
\(\displaystyle{ = (1 + z_1\overline{z_2})(1 + \overline{z_1}z_2) + z_1\overline{z_1} - z_1\overline{z_2}- z_2\overline{z_1} + z_2\overline{z_2} =}\)
\(\displaystyle{ = 1 + \overline{z_1}z_2 + z_1\overline{z_2} + z_1\overline{z_1}z_2\overline{z_2} + z_1\overline{z_1} - z_1\overline{z_2}- z_2\overline{z_1} + z_2\overline{z_2} =}\)
\(\displaystyle{ = 1 + z_1\overline{z_1} + z_2\overline{z_2} + z_1\overline{z_1}z_2\overline{z_2} =}\)
\(\displaystyle{ = (1 + z_1\overline{z_1})(1 + z_2\overline{z_2}) = (1+\left| z_{1}\right|^2)(1+\left| z_{2}\right|^2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 2 lis 2014, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
wykazac tozsamosc
Dziękuję bardzo mam jeszcze problem z 2 przykładami:
a)\(\displaystyle{ \frac{(1+i)^{100}\cdot(i- \sqrt{3} )^{200}}{(1+i \sqrt{3})^2 }}\)
b)\(\displaystyle{ 1+ \frac{ \sqrt{3} -i }{2}+ (\frac{ \sqrt{3}-i }{2})^2+...+( \frac{ \sqrt{3} -i}{2} )^{20}}\)
Czy w tym pierwszym mogę każdy wyraz policzyć osobno i potem wymnożyć i podzielić? Czy jakoś inaczej da się to zrobić oraz jak drugi rozwiązać? Z góry dziękuję.
a)\(\displaystyle{ \frac{(1+i)^{100}\cdot(i- \sqrt{3} )^{200}}{(1+i \sqrt{3})^2 }}\)
b)\(\displaystyle{ 1+ \frac{ \sqrt{3} -i }{2}+ (\frac{ \sqrt{3}-i }{2})^2+...+( \frac{ \sqrt{3} -i}{2} )^{20}}\)
Czy w tym pierwszym mogę każdy wyraz policzyć osobno i potem wymnożyć i podzielić? Czy jakoś inaczej da się to zrobić oraz jak drugi rozwiązać? Z góry dziękuję.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
wykazac tozsamosc
a) Można osobno. Ewentualnie \(\displaystyle{ (i-\sqrt{3})^{200}=((i-\sqrt{3})^2)^{100}}\), mnożenie i wspólna, setna potęga w liczniku.
b) To jest \(\displaystyle{ 1+q+q^2+\ldots+q^{20}}\) dla \(\displaystyle{ q=?}\)
b) To jest \(\displaystyle{ 1+q+q^2+\ldots+q^{20}}\) dla \(\displaystyle{ q=?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 2 lis 2014, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
wykazac tozsamosc
b) \(\displaystyle{ q =\frac{ \sqrt{3} -i}{2}}\)
\(\displaystyle{ a_{1} = 1}\) i wiem jeszcze, że to jest suma 21 wyrazów ciągu.-- 4 gru 2014, o 21:24 --Jeszcze odnośnie pierwszego bo zrobiłem takim sposobem:
\(\displaystyle{ \frac{(1+i)^{100}\cdot(i- \sqrt{3} )^{200}}{(1+i \sqrt{3})^2 } = \frac{(1+i)^{100}\cdot(i- \sqrt{3} )^{200}}{(i^4+i \sqrt{3})^2 } = \frac{(1+i)^{100}\cdot(i- \sqrt{3} )^{200}}{(i(i^3+ \sqrt{3}))^2 } = \frac{(1+i)^{100}\cdot(i- \sqrt{3} )^{200}}{(-i)^2(i- \sqrt{3})^2 } = \frac{(1+i)^{100}\cdot((i- \sqrt{3} )^2)^{200}}{1(i- \sqrt{3})^2 } = (1+i)^{100}\cdot(i- \sqrt{3} )^{100}}\)
Czy dobrze to rozłożyłem?
\(\displaystyle{ a_{1} = 1}\) i wiem jeszcze, że to jest suma 21 wyrazów ciągu.-- 4 gru 2014, o 21:24 --Jeszcze odnośnie pierwszego bo zrobiłem takim sposobem:
\(\displaystyle{ \frac{(1+i)^{100}\cdot(i- \sqrt{3} )^{200}}{(1+i \sqrt{3})^2 } = \frac{(1+i)^{100}\cdot(i- \sqrt{3} )^{200}}{(i^4+i \sqrt{3})^2 } = \frac{(1+i)^{100}\cdot(i- \sqrt{3} )^{200}}{(i(i^3+ \sqrt{3}))^2 } = \frac{(1+i)^{100}\cdot(i- \sqrt{3} )^{200}}{(-i)^2(i- \sqrt{3})^2 } = \frac{(1+i)^{100}\cdot((i- \sqrt{3} )^2)^{200}}{1(i- \sqrt{3})^2 } = (1+i)^{100}\cdot(i- \sqrt{3} )^{100}}\)
Czy dobrze to rozłożyłem?
Ostatnio zmieniony 4 gru 2014, o 21:24 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "q=" to również wyrażenie matematyczne.
Powód: "q=" to również wyrażenie matematyczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 2 lis 2014, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
wykazac tozsamosc
\(\displaystyle{ (1+i)^{100}\cdot(i- \sqrt{3} )^{100} = - \sqrt{2}^{100} \cdot 2^{100} \left( \frac{1}{2} + \frac{ \sqrt{3} }{2}i \right)}\)
Można to tak zostawić czy da się jakoś uprościć jeszcze? Oraz co z tym drugim bo nadal nie rozumiem ;p
Można to tak zostawić czy da się jakoś uprościć jeszcze? Oraz co z tym drugim bo nadal nie rozumiem ;p
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
wykazac tozsamosc
Nie można zostawić, gdyż przekształcenia są błędne.
Chyba jednak lepiej będzie Ci to policzyć korzystając z postaci trygonometrycznej/wykładniczej liczby zespolonej - tak się z reguły oblicza wysokie potęgi liczb zespolonych. A tutaj wyjdą "ładne" kąty.
W tym drugim zastanów się, po co wprowadziłem \(\displaystyle{ q}\), z czym to się zwykle kojarzy i jak szybko policzyć wypisaną sumę.
Chyba jednak lepiej będzie Ci to policzyć korzystając z postaci trygonometrycznej/wykładniczej liczby zespolonej - tak się z reguły oblicza wysokie potęgi liczb zespolonych. A tutaj wyjdą "ładne" kąty.
W tym drugim zastanów się, po co wprowadziłem \(\displaystyle{ q}\), z czym to się zwykle kojarzy i jak szybko policzyć wypisaną sumę.
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 2 lis 2014, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
wykazac tozsamosc
To co napisałem to wynik postaci tryg. chyba że coś źle obliczyłem jak ma wyglądać zapis?
2) q kojarzy się z ciągiem, a dokładniej z ilorazem ciągu.
Ale jak policzyć sumę to nie wiem
2) q kojarzy się z ciągiem, a dokładniej z ilorazem ciągu.
Ale jak policzyć sumę to nie wiem
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
wykazac tozsamosc
Źle zrozumiałem to, co napisałeś do pierwszego.
Przerób to na spokojnie, powtórz ciągi. Ja zajrzę do tematu jutro rano sprawdzić postępy.
Druga liczba jest podniesiona poprawnie, pierwsza niepoprawnie. Skąd się wziął ten pierwiastek z dwóch? Poza tym wszystkim, jedna z liczb jest podnoszona do dwusetnej potęgi.zolax pisze:\(\displaystyle{ (1+i)^{100}\cdot(i- \sqrt{3} )^{100} = - \sqrt{2}^{100} \cdot 2^{100} \left( \frac{1}{2} + \frac{ \sqrt{3} }{2}i \right)}\)
A mówi Ci coś słowo "ciąg geometryczny"?zolax pisze: Oraz co z tym drugim bo nadal nie rozumiem ;p
Przerób to na spokojnie, powtórz ciągi. Ja zajrzę do tematu jutro rano sprawdzić postępy.
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 2 lis 2014, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
wykazac tozsamosc
Tam jest błąd bo wyciągałem potęgę 2 i zamiast 200 powinno być: \(\displaystyle{ (1+i)^{100}\cdot(i- \sqrt{3} )^{100}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) to moduł 1 wyrażenia bo z nawiasu wychodzi (-1) dlatego jest \(\displaystyle{ (- \sqrt{2})^{100}}\)
Dziękuję za pomoc będę myślał nad drugim. Życzę spokojnej nocy
Do tego 2, można policzyć sumę 21 wyrazów \(\displaystyle{ q = \frac{ \sqrt{3} -i }{2}}\)
\(\displaystyle{ s_{21} = 1 \cdot \frac{1- ( \frac{ \sqrt{3} -i}{2} )^{21}}{1-( \frac{\sqrt{3}-i}{2} ) }}\)
Pytanie czy dobrym tropem idę
\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) to moduł 1 wyrażenia bo z nawiasu wychodzi (-1) dlatego jest \(\displaystyle{ (- \sqrt{2})^{100}}\)
Dziękuję za pomoc będę myślał nad drugim. Życzę spokojnej nocy
Do tego 2, można policzyć sumę 21 wyrazów \(\displaystyle{ q = \frac{ \sqrt{3} -i }{2}}\)
\(\displaystyle{ s_{21} = 1 \cdot \frac{1- ( \frac{ \sqrt{3} -i}{2} )^{21}}{1-( \frac{\sqrt{3}-i}{2} ) }}\)
Pytanie czy dobrym tropem idę
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
wykazac tozsamosc
Ok, moduł się zgadza, ale z jakiego nawiasu ma wyjść \(\displaystyle{ -1}\)? I dlaczego setna potęga? Nie piszesz dostatecznie jasno i nie wiem do końca, o co chodzi.zolax pisze: \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) to moduł 1 wyrażenia bo z nawiasu wychodzi (-1) dlatego jest \(\displaystyle{ (- \sqrt{2})^{100}}\)
\(\displaystyle{ (1+i)^{100}=(2i)^{50}=\ldots}\)
Trop jest dobry.zolax pisze: Do tego 2, można policzyć sumę 21 wyrazów \(\displaystyle{ q = \frac{ \sqrt{3} -i }{2}}\)
\(\displaystyle{ s_{21} = 1 \cdot \frac{1- ( \frac{ \sqrt{3} -i}{2} )^{21}}{1-( \frac{\sqrt{3}-i}{2} ) }}\)
Pytanie czy dobrym tropem idę
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 2 lis 2014, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
wykazac tozsamosc
Napiszę pierwsze całe:
\(\displaystyle{ \frac{ \left( 1+i \right) ^{100}\cdot \left( i- \sqrt{3} \right) ^{200}}{ \left( 1+i \sqrt{3} \right) ^2 } = \frac{ \left( 1+i \right) ^{100}\cdot \left( i- \sqrt{3} \right) ^{200}}{ \left( i^4+i \sqrt{3} \right) ^2 } = \frac{ \left( 1+i \right) ^{100}\cdot \left( i- \sqrt{3} \right) ^{200}}{ \left( i \left( i^3+ \sqrt{3} \right) \right) ^2 } = \frac{ \left( 1+i \right) ^{100}\cdot \left( i- \sqrt{3} \right) ^{200}}{ \left( -i \right) ^2 \left( i- \sqrt{3} \right) ^2 } = \frac{ \left( 1+i \right) ^{100}\cdot \left( \left( i- \sqrt{3} \right) ^2 \right) ^{100}}{1 \left( i- \sqrt{3} \right) ^2 } = \left( 1+i \right) ^{100}\cdot \left( i- \sqrt{3} \right) ^{100}}\)
Liczę najpierw pierwsze wyrażenie więc:
Moduł z pierwszego to \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \phi = \frac{ \sqrt{2} }{2} = \frac{ \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ \left( 1+i \right) ^{100} =\sqrt{2}^{100} \left( \cos 100\frac{ \pi }{4} + i\sin 100\frac{ \pi }{4} \right) = \sqrt{2}^{100} \left( \cos 25\pi + i\sin 25\pi \right) =\sqrt{2}^{100} \left( -1+0 \right) = \left( -\sqrt{2} \right) ^{100}}\)
Drugie wyrażenie:
Moduł jest równy \(\displaystyle{ 2}\)
\(\displaystyle{ \cos \phi=- \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{\pi}{6} \Rightarrow \pi- \frac{\pi}{6} = \frac{5}{6}\pi}\)
\(\displaystyle{ \left( i- \sqrt{3} \right) ^{100} = 2^{100} \left( \cos 100\frac{ 5 }{6}\pi + i\sin 100\frac{ 5 }{6}\pi \right) = 2^{100} \left( \cos \frac{\pi}{3}+i\sin \frac{\pi}{3} \right) =2^{100} \left( \frac{1}{2} + i \frac{ \sqrt{3} }{2} \right)}\)
Więc:
\(\displaystyle{ \left( 1+i \right) ^{100}\cdot \left( i- \sqrt{3} \right) ^{100} = - \sqrt{2}^{100} \cdot 2^{100} \left( \frac{1}{2} + \frac{ \sqrt{3} }{2}i \right)}\)
W tym drugim mnożę razy 2 i mam:
\(\displaystyle{ s_{21} = \frac{4- \left( \sqrt{3} - i \right) ^{21}}{2- \sqrt{3} -i}}\)
Jak pozbyć się z mianownika urojonej liczby, pomnożenie przez sprzężenie wchodzi w grę? Chyba, że mam jakiś błąd to proszę o poprawienie.
\(\displaystyle{ \frac{ \left( 1+i \right) ^{100}\cdot \left( i- \sqrt{3} \right) ^{200}}{ \left( 1+i \sqrt{3} \right) ^2 } = \frac{ \left( 1+i \right) ^{100}\cdot \left( i- \sqrt{3} \right) ^{200}}{ \left( i^4+i \sqrt{3} \right) ^2 } = \frac{ \left( 1+i \right) ^{100}\cdot \left( i- \sqrt{3} \right) ^{200}}{ \left( i \left( i^3+ \sqrt{3} \right) \right) ^2 } = \frac{ \left( 1+i \right) ^{100}\cdot \left( i- \sqrt{3} \right) ^{200}}{ \left( -i \right) ^2 \left( i- \sqrt{3} \right) ^2 } = \frac{ \left( 1+i \right) ^{100}\cdot \left( \left( i- \sqrt{3} \right) ^2 \right) ^{100}}{1 \left( i- \sqrt{3} \right) ^2 } = \left( 1+i \right) ^{100}\cdot \left( i- \sqrt{3} \right) ^{100}}\)
Liczę najpierw pierwsze wyrażenie więc:
Moduł z pierwszego to \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \phi = \frac{ \sqrt{2} }{2} = \frac{ \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ \left( 1+i \right) ^{100} =\sqrt{2}^{100} \left( \cos 100\frac{ \pi }{4} + i\sin 100\frac{ \pi }{4} \right) = \sqrt{2}^{100} \left( \cos 25\pi + i\sin 25\pi \right) =\sqrt{2}^{100} \left( -1+0 \right) = \left( -\sqrt{2} \right) ^{100}}\)
Drugie wyrażenie:
Moduł jest równy \(\displaystyle{ 2}\)
\(\displaystyle{ \cos \phi=- \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{\pi}{6} \Rightarrow \pi- \frac{\pi}{6} = \frac{5}{6}\pi}\)
\(\displaystyle{ \left( i- \sqrt{3} \right) ^{100} = 2^{100} \left( \cos 100\frac{ 5 }{6}\pi + i\sin 100\frac{ 5 }{6}\pi \right) = 2^{100} \left( \cos \frac{\pi}{3}+i\sin \frac{\pi}{3} \right) =2^{100} \left( \frac{1}{2} + i \frac{ \sqrt{3} }{2} \right)}\)
Więc:
\(\displaystyle{ \left( 1+i \right) ^{100}\cdot \left( i- \sqrt{3} \right) ^{100} = - \sqrt{2}^{100} \cdot 2^{100} \left( \frac{1}{2} + \frac{ \sqrt{3} }{2}i \right)}\)
W tym drugim mnożę razy 2 i mam:
\(\displaystyle{ s_{21} = \frac{4- \left( \sqrt{3} - i \right) ^{21}}{2- \sqrt{3} -i}}\)
Jak pozbyć się z mianownika urojonej liczby, pomnożenie przez sprzężenie wchodzi w grę? Chyba, że mam jakiś błąd to proszę o poprawienie.
Ostatnio zmieniony 5 gru 2014, o 09:57 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
wykazac tozsamosc
Ta równość jest fałszywa. Wykładnikiem nie będzie po uproszczeniu \(\displaystyle{ 100}\), a \(\displaystyle{ 99}\).zolax pisze:Napiszę pierwsze całe:
\(\displaystyle{ \frac{(1+i)^{100}\cdot((i- \sqrt{3} )^2)^{100}}{1(i- \sqrt{3})^2 } = (1+i)^{100}\cdot(i- \sqrt{3} )^{100}}\)
To też jest źle. W mianowniku licznika jest dwudziesta pierwsza potęga, więc po mnożeniu przez dwa zostanie dwudziesta.zolax pisze: W tym drugim mnożę razy 2 i mam:
\(\displaystyle{ s_{21} = \frac{4-( \sqrt{3} - i)^{21}}{2- \sqrt{3} -i}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 2 lis 2014, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
wykazac tozsamosc
Ahaa, czyli w tym pierwszym muszę policzyć:
\(\displaystyle{ (1+i)^{100}\cdot(i- \sqrt{3} )^{99}}\)
A to drugie jak uprościć?
\(\displaystyle{ (1+i)^{100}\cdot(i- \sqrt{3} )^{99}}\)
A to drugie jak uprościć?