Narysowanie zbioru

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
PiotrWP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 7 paź 2014, o 21:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 124 razy

Narysowanie zbioru

Post autor: PiotrWP »

Wyznaczyć i narysować zbiór:
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} \le \arg\left( \frac{z+i}{z-i}\right)<\pi}\)

Podstawienie \(\displaystyle{ z=x+yi}\) niewiele chyba daje.
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Narysowanie zbioru

Post autor: jutrvy »

Hincior: co się dzieje z argumentem liczby zespolonej przy dzieleniu?
PiotrWP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 7 paź 2014, o 21:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 124 razy

Narysowanie zbioru

Post autor: PiotrWP »

1.\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} \le \arg(z+i)-\arg(z-i)+2k\pi<\pi}\)

Nie wiem jak to pomoże

2.A jakbym chciał bez korzystania z powyższej własności ? Bo słyszałem że jak się podstawi za \(\displaystyle{ z}\) i uporządkuje to że można to jakoś bezpośrednio zrobić ,ale mi to zupełnie nie wychodzi :[
ODPOWIEDZ