Pierwiastek trzeciego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 1 paź 2014, o 00:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
Pierwiastek trzeciego stopnia
Wie ktoś jak to rozwiązać? Oblicz \(\displaystyle{ \sqrt[3]{z}}\), \(\displaystyle{ z=2 \frac{(-1+ \sqrt{3}j ) ^{12} }{(1-j) ^{8} }}\). "z" mi wyszło \(\displaystyle{ 2 ^{11}}\) i nie wiem czy mi dobrze wyszło a nawet jesli dobrze to nie wiem jak wyznaczyć te 3 rozwiązania pierwiastka. Z góry dziękuje za pomoc.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Pierwiastek trzeciego stopnia
Mnie w pamięci \(\displaystyle{ z}\) wychodzi inne niż \(\displaystyle{ 2 ^{11}}\), a mianowicie \(\displaystyle{ 2 ^{5}}\) z dokładnością do znaku. Można zamienić \(\displaystyle{ -1+\sqrt{3}j}\)oraz \(\displaystyle{ 1-j}\) na postać trygonometryczną, skorzystać ze wzoru de Moivre'a dla licznika i mianownika (po prostu mnożysz argumenty kątowe), potem podzielić (moduły normalnie dzielisz, argumenty kątowe odejmujesz) i potem policzyć pierwiastki trzeciego stopnia (wyjdą oczywiście trzy, pamiętaj o okresowości sinusa i cosinusa).
Ale można to też zrobić trochę inaczej: liczysz jeden pierwiastek, a pozostałe dwa uzyskując przez pierwiastki zespolone trzeciego stopnia z \(\displaystyle{ 1}\) różne od \(\displaystyle{ 1}\).
Ale można to też zrobić trochę inaczej: liczysz jeden pierwiastek, a pozostałe dwa uzyskując przez pierwiastki zespolone trzeciego stopnia z \(\displaystyle{ 1}\) różne od \(\displaystyle{ 1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Pierwiastek trzeciego stopnia
Notowanie modułu tego wyrażenia na giełdzie matematyka.pl przechodzi dziwne fluktuacje:
4:48 \(\displaystyle{ 2^{11}}\)
5:07 \(\displaystyle{ 2^5}\)
teraz
\(\displaystyle{ |z|=\left|2 \frac{(-1+ \sqrt{3}j ) ^{12} }{(1-j) ^{8} }\right|=2\left|\frac{\frac{2^{12}}{2^{12}}(-1+ \sqrt{3}j ) ^{12} }{\frac{\sqrt{2}^{8}}{\sqrt{2}^{8}}(1-j) ^{8} }\right|=2\frac{2^{12}}{2^4}
\left|\frac{(\frac{-1}{2}+ \frac{\sqrt{3}}{2}j ) ^{12} }
{(\frac{\sqrt{2}}{2}-\frac{\sqrt{2}}{2}j) ^{8} }\right|=2^9}\)
4:48 \(\displaystyle{ 2^{11}}\)
5:07 \(\displaystyle{ 2^5}\)
teraz
\(\displaystyle{ |z|=\left|2 \frac{(-1+ \sqrt{3}j ) ^{12} }{(1-j) ^{8} }\right|=2\left|\frac{\frac{2^{12}}{2^{12}}(-1+ \sqrt{3}j ) ^{12} }{\frac{\sqrt{2}^{8}}{\sqrt{2}^{8}}(1-j) ^{8} }\right|=2\frac{2^{12}}{2^4}
\left|\frac{(\frac{-1}{2}+ \frac{\sqrt{3}}{2}j ) ^{12} }
{(\frac{\sqrt{2}}{2}-\frac{\sqrt{2}}{2}j) ^{8} }\right|=2^9}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Pierwiastek trzeciego stopnia
SidCom pisze:\(\displaystyle{ z=512}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{z} =8}\)
Nie: pierwiastek trzeciego stopnia jest funkcją wielowartościową. Są jeszcze dwa inne. Skorzystaj ze wskazówki Premislava, żeby je wyznaczyć
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 125 razy
Pierwiastek trzeciego stopnia
To jest oczywiste, chciałem tylko podkreślić, że \(\displaystyle{ \ z \in \RR}\)
pominąłem \(\displaystyle{ z_1= -4 + 4\sqrt{3}i \\
z_2=-4 - 4 \sqrt{3}i}\)
pominąłem \(\displaystyle{ z_1= -4 + 4\sqrt{3}i \\
z_2=-4 - 4 \sqrt{3}i}\)