Argument liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
bartek_ac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 29 maja 2009, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Argument liczby zespolonej

Post autor: bartek_ac »

Witam,
mam obliczyć całkę po krzywej po odcinku o początku w \(\displaystyle{ 0}\) i końcu w \(\displaystyle{ 5}\) oraz części okręgu ( tej krótszej) \(\displaystyle{ |z|=5}\)od \(\displaystyle{ 5}\) do punktu \(\displaystyle{ 4+3i}\). W jaki sposób mogę sparametryzować ten okrąg? Jaki będzie koniec przedziału zmienności parametru t?
\(\displaystyle{ \gamma(t)= 5(\cos t+i\sin t), t\in [0, ...]}\). Proszę o jakąś podpowiedź.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2014, o 21:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówka w temacie. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Argument liczby zespolonej

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ t \in \left\langle 0, \arctg \frac{3}{4} \right\rangle}\)

\(\displaystyle{ \arctg 0,75 =0,643501088}\)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2014, o 23:27 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
bartek_ac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 29 maja 2009, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Argument liczby zespolonej

Post autor: bartek_ac »

Dzięki, a można jakoś liczbowo to wyrazić?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Argument liczby zespolonej

Post autor: yorgin »

kerajs pisze: \(\displaystyle{ \arctg 0,75 =0,643501088}\)
Pisanie takich rzeczy czasami jest wystarczającym warunkiem na ocenię niedostateczną z egzaminu/sprawdzianu itp.
Ukryta treść:    
bartek_ac pisze:Dzięki, a można jakoś liczbowo to wyrazić?
Nie. \(\displaystyle{ \arctan \frac{3}{4}}\) jest liczbą niewymierną. Możesz co najwyżej podać jej przybliżenie ale tylko wtedy, gdy jesteś o to proszony.
ODPOWIEDZ