Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
-
hawk_007
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: EPXX
- Podziękował: 15 razy
Post
autor: hawk_007 »
jak obliczyć coś takiego:
\(\displaystyle{ -ie ^{-i} \cdot (2-i)}\)
oraz
\(\displaystyle{ ie ^{i} \cdot (2+i)}\)
-
octahedron
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Post
autor: octahedron »
\(\displaystyle{ e^i=\cos 1+i\sin 1\\
e^{-i}=\cos 1-i\sin 1\\}\)