Zbiór na płaszczyźnie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
czugi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 28 sty 2010, o 19:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mSe
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 2 razy

Zbiór na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: czugi »

Mam narysować zbiór:
\(\displaystyle{ \mathcal{A}= \{z \in \mathbb{C}: \ |z| \geq Im(z)+2 \wedge arg(z) \in (-\pi,0]\}}\)

Rozpisuję to w sposób następujący:
\(\displaystyle{ z=x+iy}\)
\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{x^{2}+y^{2}}}\)
\(\displaystyle{ Im(z)=y}\)

I z pierwszej części warunku otrzymuję:
\(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}+y^{2}}\geq y+2}\)

W jaki sposób się z tym uporać?

Pozdrawiam.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Zbiór na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: a4karo »

Standardowo dosyć. do kwadratu. Zauważ co oznacz drugi warunek (ten o argumencie).
ODPOWIEDZ