Wykazanie że funkcja zespolona nie ma pochodnej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
hawk_007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 9 lis 2014, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: EPXX
Podziękował: 15 razy

Wykazanie że funkcja zespolona nie ma pochodnej

Post autor: hawk_007 »

Jak wykazać że funkcja a)\(\displaystyle{ f(z)=| z |}\) oraz funkcja b)\(\displaystyle{ f(z)=\Im z}\) nie mają pochodnych w żadnym punkcie płaszczyzny?
Wiem że trzeba sprawdzić warunek C-R ale jak przekształcić te funkcje by móc łatwo obliczyć pochodne cząstkowe dla warunku C-R?
szw1710

Wykazanie że funkcja zespolona nie ma pochodnej

Post autor: szw1710 »

Nie przesadzaj, że z funkcją b) masz kłopot. Zapisz to na spokojnie.

Z modułem: \(\displaystyle{ |z|=\sqrt{x^2+y^2}+0i}\) (oznaczenia standardowe).
hawk_007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 9 lis 2014, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: EPXX
Podziękował: 15 razy

Wykazanie że funkcja zespolona nie ma pochodnej

Post autor: hawk_007 »

Ok drugi przykład dam radę ale ten pierwszy.... cały czas wszystko psuje ten pierwiastek. Jak z niego wyprowadzić u i v potrzebne do pochodnych cząstkowych z C-R?
szw1710

Wykazanie że funkcja zespolona nie ma pochodnej

Post autor: szw1710 »

Przecież Ci napisałem.
hawk_007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 9 lis 2014, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: EPXX
Podziękował: 15 razy

Wykazanie że funkcja zespolona nie ma pochodnej

Post autor: hawk_007 »

ok banał.... dzięki za pomoc przy okazji wiele mi sie rozjaśniło co do funkcji zmiennej zespolonej
szw1710

Wykazanie że funkcja zespolona nie ma pochodnej

Post autor: szw1710 »

Takie funkcje mają zupełnie inne własności jak funkcje zmiennej rzeczywistej. Intuicje z funkcji jednej zmiennej rzeczywistej na ogół zawodzą.
ODPOWIEDZ