Rozwiąż rownania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
frachu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kluczbork

Rozwiąż rownania

Post autor: frachu »

a)\(\displaystyle{ \left| z^2 +1 \right| = \left| z +1\right|}\)
b)\(\displaystyle{ \left| z+i\right| + \left| z-i\right| = 2}\)
Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 24 lis 2014, o 18:31 przez bakala12, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Rozwiąż rownania

Post autor: bakala12 »

a) Wstaw \(\displaystyle{ z=a+bi}\)
b) Popatrz na to geometrycznie. Widzisz tutaj elipsę? Tak naprawdę to elipsa, ale ona się tutaj zdegeneruje do odcinka.
frachu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kluczbork

Rozwiąż rownania

Post autor: frachu »

Dzieki za wskazowki -- 24 lis 2014, o 19:19 --A byłby ktoś w stanie rozwiazac te zad???? i udostepnic rozwiazania??
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Rozwiąż rownania

Post autor: bakala12 »

Podałem wskazówki. Zastosuj się do nich i pokaż do czego doszedłeś, to dalej Cię naprowadzę. Bez inicjatywy od Ciebie nie będzie rozwiązania.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5745
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 526 razy

Rozwiąż rownania

Post autor: arek1357 »

A ja bym podstawił zamiast \(\displaystyle{ z=a+bi}\)

\(\displaystyle{ z=x+yi}\)

Byłoby bardziej tęgo, hardkorowo i niewiadomo...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Rozwiąż rownania

Post autor: a4karo »

Hardkorowo to by było jakbyś podstawił z= +i
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5745
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 526 razy

Rozwiąż rownania

Post autor: arek1357 »

Dobre tego nie przewidziałem
ODPOWIEDZ