Jak rozwiązać zadanie w którym trzeba narysować przeciwdziedzinę funkcji:
\(\displaystyle{ w= \frac{1}{z}}\)
dla
\(\displaystyle{ 1 \le \left| z\right| \le \infty}\)
Przeciwdziedzina funkcji zmiennej zespolonej
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Przeciwdziedzina funkcji zmiennej zespolonej
Na takie zadania nie ma jednej dobrej reguły. Czasem wystarczy wyznaczyć wartość funkcji i spojrzeć, czasem trzeba spojrzeć na nie inaczej.
Tutaj na przykład przydaje się postać wykładnicza.
Mamy więc
\(\displaystyle{ w(z)=w(re^{it})=\frac{1}{r}e^{-it}}\)
A skoro \(\displaystyle{ |z|\geq 1}\), to \(\displaystyle{ t\in\RR}\) oraz \(\displaystyle{ r\geq 1}\), czyli (po stosownych przemyśleniach, ewentualnym obrazku itp) szukanym obrazem jest koło \(\displaystyle{ |w|\leq 1}\).
Tutaj na przykład przydaje się postać wykładnicza.
Mamy więc
\(\displaystyle{ w(z)=w(re^{it})=\frac{1}{r}e^{-it}}\)
A skoro \(\displaystyle{ |z|\geq 1}\), to \(\displaystyle{ t\in\RR}\) oraz \(\displaystyle{ r\geq 1}\), czyli (po stosownych przemyśleniach, ewentualnym obrazku itp) szukanym obrazem jest koło \(\displaystyle{ |w|\leq 1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: EPXX
- Podziękował: 15 razy
Przeciwdziedzina funkcji zmiennej zespolonej
co do postaci wykładniczej wszystko rozumiem ok ale co kryje się pod sformułowaniem "stosowne przemyślenia i ewentualny obrazek"?-- 24 lis 2014, o 21:09 --a co w przypadku gdy mamy nastepujący przyklad:
\(\displaystyle{ w=jz}\)
dla
\(\displaystyle{ -1<Rez<1; Imz>0}\)
\(\displaystyle{ w=jz}\)
dla
\(\displaystyle{ -1<Rez<1; Imz>0}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Przeciwdziedzina funkcji zmiennej zespolonej
Kryje się obrazowe wytłumaczenie tego, co się dzieje. Zrób rysunek i sprawdź, jak dana funkcja przekształca daną liczbę zespoloną.hawk_007 pisze:co do postaci wykładniczej wszystko rozumiem ok ale co kryje się pod sformułowaniem "stosowne przemyślenia i ewentualny obrazek"?
\(\displaystyle{ j=e^{i\frac{\pi}{2}}}\), więc \(\displaystyle{ w=re^{it+i\frac{\pi}{2}}}\) czyi jest to przyrost argumentu o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\). Czyli zwykły obrót.hawk_007 pisze: a co w przypadku gdy mamy nastepujący przyklad:
\(\displaystyle{ w=jz}\)
dla
\(\displaystyle{ -1<Rez<1; Imz>0}\)