postać algebraiczna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
andrzej9555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 22 lis 2014, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

postać algebraiczna

Post autor: andrzej9555 »

Witam, jak taki pierwiastek zapisać w postaci algebraicznej?

\(\displaystyle{ \sqrt{2} \left( \cos \frac{11}{12}\pi+i\sin \frac{11}{12}\pi \right)}\)
Ostatnio zmieniony 23 lis 2014, o 19:37 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

postać algebraiczna

Post autor: kropka+ »

Na wikipedii podano wartości funkcji trygonometrycznych dla \(\displaystyle{ \frac{ \pi}{12}}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

postać algebraiczna

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ \frac{11}{12}=\frac{9+2}{12}=\frac{3}{4}+\frac{1}{6}}\)

i dalej wzory na cosinus/sinus sumy.
ODPOWIEDZ