wzór de moivre'a
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 15:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
wzór de moivre'a
Obliczyć korzystając z de Moivre'a
\(\displaystyle{ (i-2)^{24}}\) \(\displaystyle{ \cdot (13+9i)^{8}}\) Planuję najpierw policzyć pierwszy nawias, a potem drugi.
cosinus w pierwszym nawiasie wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{-2\sqrt{5}}{5}}\) , a sinus \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{5}}{5}}\) . Jeśli dobrze policzyłam to jak mam znaleźć kąt?
\(\displaystyle{ (i-2)^{24}}\) \(\displaystyle{ \cdot (13+9i)^{8}}\) Planuję najpierw policzyć pierwszy nawias, a potem drugi.
cosinus w pierwszym nawiasie wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{-2\sqrt{5}}{5}}\) , a sinus \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{5}}{5}}\) . Jeśli dobrze policzyłam to jak mam znaleźć kąt?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 15:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
wzór de moivre'a
Dlaczego mam pomnożyć przez \(\displaystyle{ (i-2)^{3}}\) ? Myślałam, żeby po prostu pierwszy nawias obliczyć ze wzoru de Moivre'a, a potem drugi i je wymnożyć. Ale w prostych przykładach kąt wychodzi taki, że mogę skorzystać z podstawowej tabeli. Tutaj się trochę pogubiłam
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
wzór de moivre'a
No tu taki fajny nie wychodzi, jak zauważyłaś. Od razu naszło mnie, że skoro:
\(\displaystyle{ (i-2)^{24} \cdot (13+9i)^{8} =\left( (i-2)^{3} \cdot (13+9i) \right)^8}\)
to dla \(\displaystyle{ (i-2)^{3} \cdot (13+9i)}\) kąt może już wyjdzie fajny.
\(\displaystyle{ (i-2)^{24} \cdot (13+9i)^{8} =\left( (i-2)^{3} \cdot (13+9i) \right)^8}\)
to dla \(\displaystyle{ (i-2)^{3} \cdot (13+9i)}\) kąt może już wyjdzie fajny.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 15:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
wzór de moivre'a
Ale to chyba nie ma znaczenia czy zapiszę tak czy tak, kąt wyjdzie ten sam. Mam wzór de Moivre'a \(\displaystyle{ z ^{n} = r ^{n} (\cos n \alpha + i \sin n \alpha)}\) .
no i szukam póki co alfy z pierwszego nawiasu.
no i szukam póki co alfy z pierwszego nawiasu.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
wzór de moivre'a
Nie chodzi o liczenie od razu kąta.
\(\displaystyle{ (i-2)^{3} \cdot (13+9i) =\left( i^3+6+12i-8 \right)\left( 13+9i\right)= \left( -2+11i\right)\left( 13+9i\right)=-125+125i}\)
teraz sobie kąt i promień policz. Następnie podnieś do potęgi ósmej.
\(\displaystyle{ (i-2)^{3} \cdot (13+9i) =\left( i^3+6+12i-8 \right)\left( 13+9i\right)= \left( -2+11i\right)\left( 13+9i\right)=-125+125i}\)
teraz sobie kąt i promień policz. Następnie podnieś do potęgi ósmej.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 15:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
wzór de moivre'a
Liczę \(\displaystyle{ r= \sqrt{a^{2}+ b^{2}}}\) z czego nadal wychodzą niefajne liczby. \(\displaystyle{ a=-125,b=125}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 15:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
wzór de moivre'a
Nie widzę od ręki. Myślałam, że kąt wynosi \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\)
PS. przepraszam, że tak męczę
PS. przepraszam, że tak męczę
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 15:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz