Układ równań z z1 i z2

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kreslarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 22 lis 2014, o 12:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Układ równań z z1 i z2

Post autor: kreslarz »

Jak liczyć takie równanie?

\(\displaystyle{ (1+i) z_{1} +(1-i) z_{2}= 1+i}\)

Nie wiem jak poradzić sobie z tym, że jest tu za równo 1+i jaki i te z1, z2
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Układ równań z z1 i z2

Post autor: bartek118 »

To równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań \(\displaystyle{ (z_1, z_2)}\)
kreslarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 22 lis 2014, o 12:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Układ równań z z1 i z2

Post autor: kreslarz »

1. A jak to wywnioskować?
2. W związku z tym dlaczego w odpowiedziach mam z1=i z2=1+i?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Układ równań z z1 i z2

Post autor: bartek118 »

1. Wyznacz \(\displaystyle{ z_2}\) z tego równania i otrzymasz wszystkie możliwe rozwiązania, \(\displaystyle{ z_1}\) będzie parametrem.
2. Nie wiem, ale to tylko jedno z bardzo wielu możliwych rozwiązań.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Układ równań z z1 i z2

Post autor: a4karo »

Po prosty nie sprecyzowałeś co to ma być \(\displaystyle{ z_1}\) i \(\displaystyle{ z_2}\). Jeżeli liczby rzeczywiste, to porównaj części rzeczywiste i urojone obu stron i dostaniesz jedno rozwiązanie. Jeżeli natomiast sa to liczby zespolone, to rozwiązań jest nieskończenie wiele (jak zwykle w przypadku jednego równania z dwiema niewiadomymi.
ODPOWIEDZ