Przedstawienie w postaci a+bi liczby

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kreslarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 22 lis 2014, o 12:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Przedstawienie w postaci a+bi liczby

Post autor: kreslarz »

Wychodzi mi liczba inna niż w odpowiedziach.
\(\displaystyle{ \frac{(1+i) ^{5}}{(1-i) ^{3}}}\)

Próbowałam sprowadzić do postaci trygonometrycznej.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Przedstawienie w postaci a+bi liczby

Post autor: a4karo »

Pokaz jak liczysz, to znajdziemy błąd (o ile jest)
ucwmiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 2 lut 2013, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 16 razy

Przedstawienie w postaci a+bi liczby

Post autor: ucwmiu »

Skorzystaj ze wzoru na dzielenie liczb zespolonych - powinno wyjść dość ładnie, chyba szybko się uprości
kreslarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 22 lis 2014, o 12:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Przedstawienie w postaci a+bi liczby

Post autor: kreslarz »

Usiłowałam liczyć tak:
A mam pytanie, czy mogę tu wstawić skan tego jak liczyłam? Bo się gubię w tych programistycznych wzorkach a nie mam zbyt wiele czasu, bo jeszcze milion przykładów przede mną?



Jeśli miałabym skorzystać ze wzoru na dzielenie to pomnożyć to przez sprzężenie z \(\displaystyle{ (1+i) czy (1+i)^{3}}\)
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Przedstawienie w postaci a+bi liczby

Post autor: Kacperdev »

Skanów nie możesz.

1. Zamień te liczby na postać trygonometryczną. Tzn. liczby \(\displaystyle{ 1+i \hbox{ oraz } 1-i}\)
kreslarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 22 lis 2014, o 12:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Przedstawienie w postaci a+bi liczby

Post autor: kreslarz »

a jak je zamienię na postać trygonometryczną to co potem z tym pierwiastkiem?

bo mam rozumieć że nie chodzi o to zeby zapisać pierwszą tak \(\displaystyle{ |z|^{5}(\cos 5 \phi + \sin 5 \phi)}\)
Ostatnio zmieniony 22 lis 2014, o 14:38 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Przedstawienie w postaci a+bi liczby

Post autor: Kacperdev »

Miałeś na myśli potęgę mam nadzieję.
Tak, chodzi o to aby zamienić na postać trygonometryczną (zgubiłeś \(\displaystyle{ i}\)) i skorzystać, ze wzoru de Moivre'a. A następnie z własności dzielenia liczb w postaci trygonometrycznej.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Przedstawienie w postaci a+bi liczby

Post autor: Mariusz M »

Jeśli miałabym skorzystać ze wzoru na dzielenie to pomnożyć to przez sprzężenie z \(\displaystyle{ (1+i) czy (1+i)^{3}}\)
Trzeba rozszerzyć licznik i mianownik o sprzężenie \(\displaystyle{ \left( 1+i\right)^3}\) ponieważ to masz w mianowniku a jak wiemy \(\displaystyle{ z\overline{z}=\left| z\right|^2}\) i w mianowniku otrzymujemy
liczbę rzeczywistą

Sposób z rozszerzaniem ułamka o sprzężenie mianownika jest wygodniejszy bo nie zawsze da się
"ładnie" obliczyć argument
ODPOWIEDZ