Witam, mam takie działanie: \(\displaystyle{ 171 + j506 + \frac{160+j339}{140521} \cdot 70756}\)
Jak mam to obliczyć?
Jak pozbyć się części urojonej w działaniu?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 lis 2014, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Jak pozbyć się części urojonej w działaniu?
Ostatnio zmieniony 20 lis 2014, o 19:10 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 22234
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Jak pozbyć się części urojonej w działaniu?
A co złego jest w liczbie \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{26572651}{37371391319}}\) ?
A części urojonej sie nie pozbędzisz, bo na oko widać, że jest dodatnia.
Twoje pytanie brzmi trochę jak "mam 10021.15 PLN, jak się pozbyć groszy?"
A części urojonej sie nie pozbędzisz, bo na oko widać, że jest dodatnia.
Twoje pytanie brzmi trochę jak "mam 10021.15 PLN, jak się pozbyć groszy?"
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 lis 2014, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Jak pozbyć się części urojonej w działaniu?
Mógłbyś mi powiedzieć jaki będzie wynik? Nie moge jakoś tego ogarnąć:)
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Jak pozbyć się części urojonej w działaniu?
Rozbij ułamek na dwa inne, a następnie zredukuj ze sobą wyrażenia rzeczywiste i urojone. Jeśli gdzieś pojawia się problem, to najpierw pokaż, co robisz.