Witam, mam do rozwiązania pewien problem:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \cos kx = \frac{\cos \left( \frac{n+1}{2} \right) \alpha \cdot \sin \left( \frac{n}{2} \right) \alpha }{\sin \left( \frac{ \alpha }{2} \right) }}\)
Najpierw zrobiłem to indukcją i wyszło mi dosyć blisko, bo dla \(\displaystyle{ n+1}\) wychodziło:
\(\displaystyle{ \frac{2\sin (n+1) \alpha \cdot \cos (n+2) \alpha }{\sin \left( \frac{ \alpha }{2} \right) }}\)
No ale niestety w tym momencie już nic nie mogę zrobić i pomyślałem, że można to zrobić na liczbach zespolonych.
Otóż wiem, że lewa i prawa strona równości jest odpowiednio równa części rzeczywistej i urojonej sumy: \(\displaystyle{ z + z^2 + z^3 +\ldots+ z^n = z \cdot \frac{z^n - 1}{z - 1}}\)
No i podstawiam za \(\displaystyle{ z = \cos \alpha + i\sin \alpha}\) i działam. Po wielu wielu działaniach wychodzi mi:
\(\displaystyle{ \frac{\cos (n+1) \alpha + i\sin (n+1) \alpha - (\cos \alpha + i\sin \alpha) }{\cos \alpha +i\sin \alpha - 1}}\) I w tym momencie podzieliłbym to na część rzeczywistą i na część urojoną ale nie mam pojęcia czy się da i jak to zrobić. Proszę o wskazówki i dalsze pociągnięcie tematu.
-- 21 lis 2014, o 13:31 --
Jest w stanie ktoś pomóc w ogarnięciu tego?
Suma Cosinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 23 paź 2013, o 17:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 9 razy
Suma Cosinusów.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2014, o 17:23 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.