Pytanie odnośnie liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 2 lis 2014, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
Pytanie odnośnie liczb zespolonych
Witam mam pytanie odnośnie tego przykładu:
W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ x^{3} + x^{2} - x + 2}\)
Podzieliłem ten wielomian przez x + 2 i mam
\(\displaystyle{ (x+2)(x^{2}-x+1)}\)
\(\displaystyle{ x = 2}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 1 - 4 = -3 = 3i^{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{1- \sqrt{3i} }{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = \frac{1+ \sqrt{3i} }{2}}\)
Muszę coś dalej liczyć czy taka postać wystarczy?
W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ x^{3} + x^{2} - x + 2}\)
Podzieliłem ten wielomian przez x + 2 i mam
\(\displaystyle{ (x+2)(x^{2}-x+1)}\)
\(\displaystyle{ x = 2}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 1 - 4 = -3 = 3i^{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{1- \sqrt{3i} }{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = \frac{1+ \sqrt{3i} }{2}}\)
Muszę coś dalej liczyć czy taka postać wystarczy?
Pytanie odnośnie liczb zespolonych
Tu w ogóle nie ma równania, więc co chcesz rozwiązywać? Niestety tak studenci piszą. Nie wiedzą, że w równaniu porównuje się dwie liczby. Tak więc trzy liczby, które wskazujesz, stanowią rozwiązanie równania \(\displaystyle{ x^{3} + x^{2} - x + 2\color{red}\mathbf{=0}.}\) Jasnym jest, że \(\displaystyle{ x_1=-2}\). W każdym razie gdybym za to zadanie przyznawał maksymalnie 5 punktów, otrzymałbyś 1.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2014, o 22:23 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 2 lis 2014, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
Pytanie odnośnie liczb zespolonych
W zeszycie mam dobrze ale dzięki za poprawienie. Mam jeszcze problem z takim przykładem:
\(\displaystyle{ z^{2}-4z+13}\)
Jak to ugryźć?
\(\displaystyle{ z^{2}-4z+13}\)
Jak to ugryźć?
Pytanie odnośnie liczb zespolonych
Czemu masz z tym problem? Poprzednie zadanie było analogiczne. Ale pisz porządnie? Co masz zrobić z tym napisem. Znów brak jakiegokolwiek równania. Dwója!!!
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 2 lis 2014, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
Pytanie odnośnie liczb zespolonych
Ok już sobie poradziłem nie taki diabeł straszny. Wyszło mi :
\(\displaystyle{ \Delta = 16-4*1*13 = -36 = 36i^2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 6i}\)
\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{4-6i}{2} = 2-3i}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = 2+3i}\)
Dlaczego za poprzednie 1pkt?
\(\displaystyle{ \Delta = 16-4*1*13 = -36 = 36i^2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 6i}\)
\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{4-6i}{2} = 2-3i}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = 2+3i}\)
Dlaczego za poprzednie 1pkt?
Pytanie odnośnie liczb zespolonych
A za to zero!!!
Bo nie piszesz, że rozwiązujesz równanie. Masz rozwiązać równanie \(\displaystyle{ z^{2}-4z+13=0}\). Sam napis \(\displaystyle{ z^{2}-4z+13}\) niewiele mówi i co najwyżej może odgrywać rolę estetyczną. \(\displaystyle{ z}\) z dwójką u góry, kreseczka, 4, \(\displaystyle{ z}\), krzyżyk i na końcu 13. Nic więcej to nie znaczy.
Mam nadzieję, że moje ostre uwagi w tej kwestii pomogą Ci nie tracić punktów przez własne niedbalstwo.
Bo nie piszesz, że rozwiązujesz równanie. Masz rozwiązać równanie \(\displaystyle{ z^{2}-4z+13=0}\). Sam napis \(\displaystyle{ z^{2}-4z+13}\) niewiele mówi i co najwyżej może odgrywać rolę estetyczną. \(\displaystyle{ z}\) z dwójką u góry, kreseczka, 4, \(\displaystyle{ z}\), krzyżyk i na końcu 13. Nic więcej to nie znaczy.
Mam nadzieję, że moje ostre uwagi w tej kwestii pomogą Ci nie tracić punktów przez własne niedbalstwo.
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 2 lis 2014, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
Pytanie odnośnie liczb zespolonych
Rozumiem, czyli prawidłowy zapis powinien wyglądać tak:
\(\displaystyle{ z^{2}-4z+13=0}\)
Dziękuję za wskazanie błędu przyda się
Czy wynik wyszedł mi dobry?
\(\displaystyle{ z^{2}-4z+13=0}\)
Dziękuję za wskazanie błędu przyda się
Czy wynik wyszedł mi dobry?
Pytanie odnośnie liczb zespolonych
Właśnie tak powinien wyglądać zapis. Pierwiastki równania wyznaczyłeś poprawnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 2 lis 2014, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
Pytanie odnośnie liczb zespolonych
Jeszcze raz dziękuję
Mogę prosić jeszcze o podpowiedź jak rozwiązać to:
\(\displaystyle{ 1+(1+i)+(1+i)^2+\ldots+(1+i)^{11}}\)
Wiem, że jest to suma 11 elementów ciągu geometrycznego gdzie:
\(\displaystyle{ a_{1} = 1}\)
\(\displaystyle{ q = (1+i)}\)
Mi wyszło coś takiego ale nie jestem pewny czy dobrze to zrobiłem
\(\displaystyle{ S_{11} = 1 \cdot \frac{1 - (1+i)^{11}}{1-(1+i)} = 1 \cdot \frac{1 - (1+i)^{10} \cdot (1+i)}{i} =
1 \cdot \frac{1 - [(1+i)^{2}]^{5} \cdot (1+i)}{i} = 1 \cdot \frac{1 - (2i)^{5} \cdot (1+i)}{i} =
1 \cdot \frac{1 - 32i \cdot (1+i)}{i} = 1 \cdot \frac{1 - 32i + 32}{i} = 1 \cdot \frac{(1 - 32i + 32) \cdot (i)}{i \cdot (-i)}
= -i-32-32i = -32 -i(1+32)}\)
Mogę prosić jeszcze o podpowiedź jak rozwiązać to:
\(\displaystyle{ 1+(1+i)+(1+i)^2+\ldots+(1+i)^{11}}\)
Wiem, że jest to suma 11 elementów ciągu geometrycznego gdzie:
\(\displaystyle{ a_{1} = 1}\)
\(\displaystyle{ q = (1+i)}\)
Mi wyszło coś takiego ale nie jestem pewny czy dobrze to zrobiłem
\(\displaystyle{ S_{11} = 1 \cdot \frac{1 - (1+i)^{11}}{1-(1+i)} = 1 \cdot \frac{1 - (1+i)^{10} \cdot (1+i)}{i} =
1 \cdot \frac{1 - [(1+i)^{2}]^{5} \cdot (1+i)}{i} = 1 \cdot \frac{1 - (2i)^{5} \cdot (1+i)}{i} =
1 \cdot \frac{1 - 32i \cdot (1+i)}{i} = 1 \cdot \frac{1 - 32i + 32}{i} = 1 \cdot \frac{(1 - 32i + 32) \cdot (i)}{i \cdot (-i)}
= -i-32-32i = -32 -i(1+32)}\)
Ostatnio zmieniony 18 lis 2014, o 23:17 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Trzy kropki to \ldots
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Trzy kropki to \ldots