Liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
zolax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 2 lis 2014, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 20 razy

Liczby zespolone

Post autor: zolax »

Witam serdecznie, mam pytanie czy dobrze rozwiązałem następujący przykład:
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ 2z - \vec{z} =6 -5i z = x + iy}\)

\(\displaystyle{ 2x+2iy+x-iy=6-5i}\)

\(\displaystyle{ 3x + iy = 6 - 5i}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x = 6\\ y = -5 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 2\\ y = -5 \end{cases}}\)

Jeżeli mam błąd to proszę o podpowiedzi, z góry dziękuję.
miodzio1988

Liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

wstaw odpowiedz do rownania to sam zobaczysz czy jest ok
zolax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 2 lis 2014, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 20 razy

Liczby zespolone

Post autor: zolax »

Lewa = prawej. Dzięki
ODPOWIEDZ