Cześć, chciałbym tylko, żebyście mi sprawdzili, czy rozwiązałem dobrze to zadanie:
Podane wielomiany rozłożyć na nierozkładalne czynniki rzeczywiste:
d) \(\displaystyle{ x^{6}+1}\)
Wyszły mi takie pierwiastki:
\(\displaystyle{ w _{0}= \frac{ \sqrt{3} }{2} + \frac{1}{2}i}\)
\(\displaystyle{ w _{1}= i}\)
\(\displaystyle{ w _{2}= - \frac{ \sqrt{3} }{2} + \frac{1}{2}i}\)
\(\displaystyle{ w _{3}= - \frac{ \sqrt{3} }{2} - \frac{1}{2}i}\)
\(\displaystyle{ w _{4}= -i}\)
\(\displaystyle{ w _{5}= \frac{ \sqrt{3} }{2} - \frac{1}{2}i}\)
Czy dobrze?
Sprawdzenie rozwiązania - pierwiastkowanie wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 18 lis 2014, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Sprawdzenie rozwiązania - pierwiastkowanie wielomianów
Masz znaleźć rozkład na czynniki rzeczywiste, a nie pierwiastki zespolone. Choć pierwiastki zespolone mogą się przydać. Zauważ na przykład, że
\(\displaystyle{ (x-w_1)(x-w_4)=x^2+1}\)
oraz, że \(\displaystyle{ w_1=\overline{w_4}}\).
\(\displaystyle{ (x-w_1)(x-w_4)=x^2+1}\)
oraz, że \(\displaystyle{ w_1=\overline{w_4}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 18 lis 2014, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
Sprawdzenie rozwiązania - pierwiastkowanie wielomianów
Przemnożyłem te pierwiastki (\(\displaystyle{ w_{0}, w_{1}, w_{2}}\)) z ich sprzężeniami i oto rezultat:
\(\displaystyle{ (x^{2} +1)(x^{2} + \sqrt{3}x + 1)(x^{2} - \sqrt{3}x + 1)}\)
Czy o to chodziło?
\(\displaystyle{ (x^{2} +1)(x^{2} + \sqrt{3}x + 1)(x^{2} - \sqrt{3}x + 1)}\)
Czy o to chodziło?
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 18 lis 2014, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
Sprawdzenie rozwiązania - pierwiastkowanie wielomianów
Dziękuję za pomoc, teraz już wszystko jest zrozumiałe