Mam obliczyć pierwiastek \(\displaystyle{ \sqrt[4]{-8+8 \sqrt{3}i }}\)
\(\displaystyle{ z=-8+8 \sqrt{3}i}\)
\(\displaystyle{ |z|=16}\)
\(\displaystyle{ argz= \frac{2 \pi }{3}}\)
Ze wzoru \(\displaystyle{ \omega_k= \sqrt[n]{|z|}(\cos \frac{\phi+2k\pi}{n}+\sin \frac{\phi+2k\pi}{n})}\)
dla k=0,1,1...n-1 .
Słyszałem że można pierwiastkować stosując postać wykładniczą liczby zespolonej
\(\displaystyle{ z=|z|e^{ \frac{2 \pi}{3}i }}\) ale nie znam tej metody.
Nie wykluczam że można też inaczej
pierwiastkowanie liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 1591
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
pierwiastkowanie liczby zespolonej
\(\displaystyle{ \varphi = \frac{2\pi}{3} \ne \frac{5\pi}{6}}\)
taki kąt jak Ci wyszedł byłby dla \(\displaystyle{ z = -8\sqrt{3} + 8i}\)
taki kąt jak Ci wyszedł byłby dla \(\displaystyle{ z = -8\sqrt{3} + 8i}\)