Równanie wielomianowe.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Dreamer1x6xX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 36 razy

Równanie wielomianowe.

Post autor: Dreamer1x6xX »

Mam takie równanie:

\(\displaystyle{ z^{4}-3z^{2}-4=0}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} t=z^{2} \\ t \in C \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ t^{2}-3t-4=0}\)

\(\displaystyle{ \Delta=25}\)

I o to mi się rozchodzi czy tu mogłaby wyjść delta ujemna?? I liczyłbym po prostu z niej pierwiastek w sposób np. \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=\sqrt{-16}= \begin{cases} 4i \\ -4i \end{cases}}\) ????
Colo terorita
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 16 paź 2014, o 14:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Frombork
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie wielomianowe.

Post autor: Colo terorita »

Wybierz sobie jedną z wartości która wyszła, następnie policz pierwiastki używając tylko tego jedynego pierwiastka z delty, o drugim możesz zapomnieć
Dreamer1x6xX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 36 razy

Równanie wielomianowe.

Post autor: Dreamer1x6xX »

Colo terorita pisze:Wybierz sobie jedną z wartości która wyszła, następnie policz pierwiastki używając tylko tego jedynego pierwiastka z delty, o drugim możesz zapomnieć
Raczej liczyłem na konkretną odpowiedź, może wyjść delta ujemna taka jak podałem czy nie?
Colo terorita
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 16 paź 2014, o 14:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Frombork
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie wielomianowe.

Post autor: Colo terorita »

Może wyjść
Dreamer1x6xX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 36 razy

Równanie wielomianowe.

Post autor: Dreamer1x6xX »

Colo terorita pisze:Może wyjść
Dałbyś radę zajrzeć jeszcze do tego tematu, 374781.htm ?
ODPOWIEDZ