Rozwiaż równanie w dziedzinie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
chinczykk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 17 kwie 2014, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy

Rozwiaż równanie w dziedzinie zespolonej

Post autor: chinczykk »

Witam mam dwa takie równania a) \(\displaystyle{ z^{2}+(2i-1)z-i=0 ; b) z ^{3}-i=0}\) .

Pierwsze zacząłem rozwiązywać tak że za z podstawiłem \(\displaystyle{ z=x+iy}\) i dwa równanie z jednego obliczyłem \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ y=-1}\). Po podstawieniu y do pierwszego równania delta ujemna. Po podstawieniu z wyszło mi\(\displaystyle{ y _{1} = \frac{2- \sqrt{5} }{2} , y _{2}= \frac{2+ \sqrt{5} }{2}}\) . Nie wiem czy jest okej proszę o pomoc pozdrawiam.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Rozwiaż równanie w dziedzinie zespolonej

Post autor: kalwi »

też nie wiem czy jest ok, ale możesz to łatwo sprawdzić rozwiązując równanie pierwsze jako zwykłe równanie kwadratowe w dziedzinie zespolonej (bez podstawienia x i y).
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Rozwiaż równanie w dziedzinie zespolonej

Post autor: SidCom »

a) \(\displaystyle{ \begin{cases} z_1=\frac{1}{2}-i\left(\frac{\sqrt3}{2}+1\right) \\
z_2=\frac{1}{2}+i\left(\frac{\sqrt3}{2}-1\right) \end{cases}}\)


dobrze zacząłeś i kontynuuj

b) \(\displaystyle{ \begin{cases} z_1=-\frac{\sqrt3}{2}+\frac{i}{2} \\
z_2=\frac{\sqrt3}{2}+\frac{i}{2} \\
z_3 =-i \end{cases}}\)


wzór na \(\displaystyle{ a^3-b^3}\)
chinczykk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 17 kwie 2014, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy

Rozwiaż równanie w dziedzinie zespolonej

Post autor: chinczykk »

Chyba właśnie nie za dobrze to robiłem
ODPOWIEDZ