Rozkład wielomianu na czynniki liniowe

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Colo terorita
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 16 paź 2014, o 14:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Frombork
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Rozkład wielomianu na czynniki liniowe

Post autor: Colo terorita »

Jak mam znaleźć pozostałe pierwiastki? Proszę o podpowiedź.
\(\displaystyle{ \left( z-1\right)\left( 15 z^{3}-17z^{2}+7z-1 \right) =0}\)
\(\displaystyle{ z_{1}=1}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Rozkład wielomianu na czynniki liniowe

Post autor: kerajs »

Jeśli liczby \(\displaystyle{ \pm \frac{1}{3},\pm \frac{1}{5}, \pm \frac{1}{15}}\) nie wyzerują prawego czynnika to zastosuj wzory Cardano.
Colo terorita
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 16 paź 2014, o 14:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Frombork
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Rozkład wielomianu na czynniki liniowe

Post autor: Colo terorita »

Zapomniałem o tym... \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) zeruje.

Ale nie powinno się używać tylko tych które są większe od zera?
miodzio1988

Rozkład wielomianu na czynniki liniowe

Post autor: miodzio1988 »

Nie, czemu? Pierwiastki mogą być ujemne przecież
Colo terorita
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 16 paź 2014, o 14:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Frombork
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Rozkład wielomianu na czynniki liniowe

Post autor: Colo terorita »

Zdawało mi się że na wykładzie było że dzielniki współczynnika przy najwyżej potędze muszą należeć do zbioru liczb naturalnych dodatnich.
ODPOWIEDZ